Koffie Info afl.1 : Filter versus espresso in de VS en Europa

Koffie Info

Blogreeks : Afl.1

Filter versus espresso in de VS en Europa

Het is geen geheim dat de koffiemarkten in de VS en Europa enorm verschillen. Zowel importeren als consumeren enorme hoeveelheden koffie. ICO-consumptieniveaus voor 2019/20 laten zien dat Europeanen ongeveer 2,7 miljard kg consumeerden, terwijl de VS ongeveer 1,7 miljard kg consumeerden. Samen zijn de VS en Europa goed voor bijna 40% van alle koffieconsumptie op aarde.

Ondanks deze enorme aantallen is de koffiecultuur echter fundamenteel verschillend in de twee regio's. Een van de belangrijkste verschillen is onder meer dat de VS een historische relatie heeft met filterkoffie, terwijl espresso een meer ingebakken onderdeel is van de Europese koffiecultuur.

Om te begrijpen waarom deze twee markten zich anders hebben ontwikkeld, sprak ik met drie verschillende experts: Agnieszka Rojewska, een wereldkampioen barista in 2018, Sara Reyes Ziman, de eigenaar van MillCross Coffee Roasters, en Umeko Motoyoshim, een Q-sorteerder en de medeoprichter van umeshiso.com.

Unsplash_fotograaf Kristian Ryan Alimon_foto_tamperen van gemalen koffiebonen in een piston_001     Unsplash_fotograaf Olasz Andras_foto_tamperen van gemalen koffiebonen in een piston_001

GESCHIEDENIS VAN HET KOFFIEVERBRUIK IN DE VS EN EUROPA

Koffie bereikte Europa in het begin van de 17e eeuw. Het duurde maar een paar decennia voordat de consumptie steeg en later in de 17e eeuw koloniale schepen naar de VS volgde. Koffie werd echter pas echt populair in de VS na de Boston Tea Party, een protest tegen de Britse regering die een theebelasting oplegde aan haar Amerikaanse koloniën.

Tijdens de 17e, 18e en 19e eeuw verspreidde het koffiehuis zich snel over Europa en werd het een plek waar intellectuelen elkaar zouden ontmoeten. De vroegst bekende voorloper van de espressomachine werd in 1884 in Turijn gepatenteerd door Angelo Moriondo, maar het duurde tot 1901 voordat de eerste "echte" espressomachine werd gemaakt door Luigi Bezzera.

Het debuteerde op de beurs van Milaan in 1906 en werd al snel ongelooflijk populair. Het woord 'espresso' werd in de jaren twintig een onderdeel van het Italiaanse lexicon en verspreidde zich in de eerste helft van de 20e eeuw over Europa.

In de VS ontwikkelde koffie zich echter anders. De eerste koffiepercolator werd uitgevonden door James H. Nason in de VS in 1865, wijzend op een vroege relatie met een geheel andere brouwmethode.

In de vroege jaren 1900 werd koffie gecommercialiseerd en gepopulariseerd door merken als Folgers en Maxwell House. De Amerikaanse uitvinder George Washington (niet de president) creëerde in 1909 een manier om oploskoffie te verwerken en in massa te produceren. Koffie werd pas populairder in de jaren 1920 in de nasleep van het verbod.

Er wordt grotendeels aangenomen dat filter- of infuuskoffie is uitgevonden door Melitta Bentz in Duitsland in 1908. Tegen de tijd van de Tweede Wereldoorlog waren de twee belangrijkste bereidingsmethoden in de Verenigde Staten filter- / infuuskoffie en de percolator met kookplaat.

Er wordt zelfs gezegd dat Amerikaanse soldaten in Italië de americano hebben uitgevonden tijdens de oorlog. Vermoedelijk was Italiaanse espresso te sterk en te bitter voor hen, en door het te verdunnen met water, smaakte het naar filterkoffie - waarmee ze meer vertrouwd waren.

Umeko zegt: "Mensen begonnen zich echt in koffie te interesseren na de Tweede Wereldoorlog, toen tools zoals de controlekaart voor het brouwen in de jaren zestig uitkwamen." Het was ook rond deze tijd dat Folgers en andere grote Amerikaanse koffiemerken zwaarder begonnen te adverteren.

In 1972 werd de eerste automatische druppelaar voor thuis, Mr. Coffee, uitgebracht. De opkomst van elektrische filterkoffiemachines zorgde voor een revolutie in de manier waarop Amerikanen filterkoffie consumeerden en speelde goed in op een consumentencultuur die groeide om gemak zowel binnen als buiten huis te eisen.

Unsplash_fotograaf John Forson_foto_opgieten van warm water op een koffiefilter gevuld met gemalen koffie van koffiebonen_001     Unsplash_fotograaf Nathan Dumlao_foto_tamperen van gemalen koffiebonen in een piston_001

CULTURELE VERSCHILLEN

Er zijn natuurlijk enorme culturele verschillen tussen de VS en Europa die verband houden met deze verschillende relaties.

Een van de belangrijkste verschillen is een grote focus op gemak en toegankelijkheid in de Amerikaanse cultuur. Het leven in de VS, vooral in grootstedelijke gebieden als Los Angeles en New York City, kan erg snel zijn, met een focus op 'on-the-go' eten en drinken. Het is dan ook geen toeval dat de eerste drive-thru coffeeshop, Motor Moka, in 1990 in de VS werd opgericht.

En hoewel de Europese stadscultuur dit verlangen naar gemak soms deelt, is er een verschil. In landen als Frankrijk en Italië richten cafés en restaurants zich vaak op het bieden van een beleving, waarbij ze klanten aanmoedigen om te gaan zitten en daar op hun gemak van genieten.

In steden in de VS biedt filterkoffie coffeeshops een manier om klanten de kwaliteitssmaak en proefnotities te geven die ze leuk vinden, terwijl ze toch gemak en snelheid bieden. MillCross is gevestigd in Los Angeles en Sara zegt dat ze goed bekend is met deze 'on-the-go'-cultuur. Ze vertelt me ​​dat de toegankelijkheid van filterkoffie het voor veel klanten de handigste manier heeft gemaakt om koffie te drinken.

“Amerikaanse koffiecultuur gaat over gemak; oploskoffie is al decennia een manier van leven, ”zegt Sara. Ondanks het feit dat "speciale koffie die oude gewoonten verandert", zegt ze dat "filterkoffie toegankelijker is voor een snelle levensstijl" in vergelijking met espresso.

Unsplash_fotograaf Brandon Couch_foto_tamperen van gemalen koffiebonen in een piston_001     Unsplash_fotograaf Gaby Yerden_foto_tamperen van gemalen koffiebonen in een piston_001

"We zien meestal dat er meer espresso's worden geconsumeerd in coffeeshops als mensen tijd hebben om te zitten", vertelt Sara me. Naast het gemak dat filterkoffie biedt voor zowel coffeeshops als klanten, voegt ze eraan toe dat het "ook een huishoudelijk ritueel is voor veel mensen in de VS".

In Europa is de koffiecultuur anders. Agnieszka legt uit dat dit verschil "zeer cultureel is [en verband houdt met] de manier waarop mensen eten en het klimaat". Hoewel espresso in heel Europa populairder is en over het algemeen wordt gezien als een drankje dat in coffeeshops of espressobars met vrienden wordt genoten, is dit niet altijd het geval.

Het is niet ongebruikelijk om een ​​espresso te drinken in het plaatselijke café tijdens een korte pauze van het werk of voor een afspraak of vergadering. Het hoeft niet altijd een speciale gelegenheid te zijn - het maakt deel uit van een breder leven.

Umeko zegt: “In de VS wordt meestal de nadruk gelegd op koffie thuis en op kantoor. In Europa zien we echter een cultuur waarin veel koffie wordt gedronken in cafés. "

Subregio's en hun voorkeuren

Het is echter moeilijk om over de Europese koffiecultuur als geheel te praten; er zijn veel unieke landen binnen Europa die koffie op verschillende manieren consumeren. Agnieszka vertelt me ​​dat bijvoorbeeld "[in Zuid-Europa] mensen vaak grote diners eten, dus drink dan niet veel koffie na het eten".

Agnieszka zegt dat het over het algemeen vaker voorkomt dat mensen genieten van kortere drankjes, zoals een espresso, macchiato, cortado of ristretto. Ze voegt eraan toe: "Zuid-Europeanen geven doorgaans de voorkeur aan intense smaken."

In Midden-Europese landen en het VK zegt Agnieszka dat mensen over het algemeen meer dranken op basis van melk consumeren (bijvoorbeeld cappuccino, lattes en flat whites).

Ze voegt eraan toe dat Oost-Europese landen vaak hun eigen versies hebben "van dranken op melkbasis die room of gecondenseerde melk bevatten". In Scandinavië is espresso echter minder populair, en de koffiecultuur lijkt meer op de VS; Agnieszka zegt dat filterkoffie vaker voorkomt dan espresso.

Er zijn ook verschillen tussen regio's in de VS. In steden als Los Angeles, New York City en Chicago zijn licht gebrande koffie, gebrouwen met overgietmethoden, steeds populairder geworden.

Unsplash_fotograaf Eric Barbeau_foto_tamperen van gemalen koffiebonen in een piston_001     

Deze worden over het algemeen gedronken door jonge tot middelbare leeftijd Amerikanen die meer ervaring hebben met de derde golfkoffiecultuur en op zoek zijn naar meer genuanceerde smaaktonen. Op het Amerikaanse platteland wordt filterkoffie echter over het algemeen gemaakt met een donkerdere branding en een meer traditionele smaak, gepopulariseerd door zaken als klassieke dinerkoffie.

Over het algemeen weten we dat mensen over de hele wereld anders van koffie genieten, maar deze verschillen blijven ongelooflijk interessant. En hoewel cultuur en geschiedenis ons op enkele mogelijke redenen kunnen wijzen, zijn ze zeker niet definitief.

Persoonlijke ervaring met koffie zal natuurlijk bepalen wat u verkiest; er zijn natuurlijk mensen in Europa die de voorkeur geven aan filterkoffie, en er zullen natuurlijk espressofanaten zijn in de VS.

In elk land over de hele wereld heeft koffie een unieke en interessante eigen geschiedenis. En hoewel dit alleen niet garandeert dat mensen zullen genieten van koffie die op een bepaalde manier is gebrouwen, vormt het zeker consumptietrends en -patronen.

 

Foto credit : 

Olasz András 

Kristian Ryan Alimon

Nathan Dumlao

Deze Blog is geinspireert op een stuk geschreven bij perfectdailygrind.

datum: 7-1-2021


Oude post