Verschillende soorten koffie

blogreeks afl.1

 

Pumpkin Spice Latte 

( recept staat onderaan de blog 😉 )

De herfst is in volle gang en meneer winter begint alweer bijna aan de deur te kloppen, op het noordelijk halfrond betekent dit dus koud weer, grijze luchten en bruine bladeren. Voor barista's en coffeeshops betekent dit dat klanten afstappen van zomerdranken zoals cold brew en ijskoffie in plaats van warme seizoensdranken zoals de Pumpkin Spice Latte.

Pumpkin Spice Latte_compositie opstelling_Brooke Lark_ggbarista

 

De Pumpkin Spice Latte is oorspronkelijk gepopulariseerd door Starbucks, inmiddels heeft de Pumpkin Spice Latte de afgelopen jaren de koffieconsumptiemarkten stormenderhand veroverd en is het gerepliceerd door cafés over de hele wereld.

Dus, wat maakt de Pumpkin Spice Latte zo populair? En waarom is het eigenlijk uitgevonden? Lees verder om erachter te komen.

 

WIE HEEFT  NOU DE POMPOEN SPICE LATTE UITGEVONDEN?

 

Vóór de Pumpkin Spice Latte was er pompoentaart: een seizoensgebonden dessert dat in de VS al eeuwenlang wordt gegeten als een Thanksgiving-ingrediënt.

Toen Europese kolonisten voor het eerst in Noord-Amerika aankwamen, ontdekten ze de pompoen en adopteerden deze als onderdeel van hun koloniale keuken. Als zodanig kun je Amerikaanse pompoentaartrecepten vinden die dateren uit 1670. Tot de 20e eeuw waren de meeste pompoentaarten echter eigenlijk hartige gerechten, vaak gemaakt met marjolein, tijm en rozemarijn

       

De zoetere pompoenspice (of pompoentaartkruid) begon in de jaren 1890 in kookboeken te verschijnen. Het is een gemengde specerij, gemaakt met kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en soms piment. Hoewel er variaties zijn op het exacte recept, wordt het vaak gemaakt van deze vier of vijf kruiden om een ​​algehele zoete, verwarmende en seizoensgebonden smaak te creëren die doet denken aan een zoete pompoentaart.

Pompoenspice werd voor het eerst in koffie gemengd en verkocht in 2003, toen Starbucks-medewerker Peter Dukes de opdracht kreeg een nieuw drankje te maken voor de vakantieperiode van het merk, dat al een advocaat-latte en een pepermunt-mokka bevatte. Hij combineerde een espresso, met gestoomde melk, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat-pompoensaus - overgoten met slagroom en een laagje pompoenspice.

Deze latte met pompoenkruiden werd aanvankelijk gelanceerd in 100 winkels in Vancouver en Washington, D.C, waar het meteen een hit was. Tegenwoordig wordt de drank geserveerd in Starbucks-ketens in meer dan 50 landen.

Sinds zijn debuut in 2003 heeft het het merk maar liefst $ 1,4 miljard opgeleverd, en meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht in de periode van 12 jaar tussen de lancering en het boekjaar 2015. En hoewel het Starbucks-recept in 2015 veranderde in echte pompoen, zijn de andere ingrediënten (inclusief het kruidenmengsel) bijna 20 jaar grotendeels onaangeroerd gebleven.

 

EEN SEIZOEN NIET

Hoewel Starbucks misschien wel de uitvinders van de Pumpkin Spice Latte was, hebben andere cafés in de jaren sinds de oprichting hun eigen versies van de drank gemaakt. Het is nu populair bij zowel grote winkelketens als onafhankelijke coffeeshops.

Brian Loukmas is Vice President of Innovation bij Monin, een commerciële fabrikant van koffiesiroop. Hij zegt: `` Traditioneel werden pompoenspice lattes gemaakt met melk, espresso en een pompoenpuree met de kruiden die je in een pompoentaart zou doen.

"Het werd echter gemakkelijker om een ​​siroop te maken die deze smaken bevat voor consistentie en snelheid van service voor barista's." De beschikbaarheid van siropen met pompoensmaak maakte het uitrollen van een pompoenkruiden latte veel gemakkelijker.

Hoewel veel coffeeshops een kant-en-klare pompoensiroop kopen bij een leverancier als Monin, kiezen sommigen ervoor om hun eigen smaakstof in eigen huis te maken.

Andy LoPilato is voorzitter van het Pavement Coffeehouse in Brighton, Massachusetts. Hij vertelt me ​​dat hij het liefst een zelfgemaakte veganistische siroop gebruikt met hele kruiden, echte pompoen en verse gember. "Het is zoet en intens aromatisch", zegt hij.

 

EEN WERELDWIJDE POMPOEN-KRUIDENMARKT

De pompoenspice latte is in de jaren sinds de introductie geëxplodeerd en het is misschien wel een van de meest populaire seizoensgebonden koffiedranken die er zijn. Zeventien jaar na de lancering heeft het zich tot ver buiten de cafés verspreid om een ​​scala aan voedingsmiddelen met pompoensmaak te inspireren.

"Pompoen wordt geassocieerd met Halloween, Thanksgiving en het plezier dat je kunt hebben tijdens deze seizoenen", vertelt Brian. " daarom is het zo populair geworden [Denk ik]. Het is nu zelfs terug te vinden in producten zoals chips, eiwitpoeder en vleeswaren. "

Onderzoek uitgevoerd door Nielsen en Forbes suggereert dat de markt van pompoensmaakaroma's en gearomatiseerd voedsel in 2018 maar liefst $ 600 miljoen waard was. Terwijl de verkoop van pompoenspice latte goed was voor meer dan een derde van dit cijfer, bestond de rest uit veel verschillende producten, eetbaar en niet eetbaar.

Deze omvatten koffiecreamer met pompoenkruiden, taartvullingen en zelfs gearomatiseerd hondenvoer. De meeste van deze producten worden uitsluitend tijdelijk aangeboden en zijn voornamelijk beschikbaar in oktober en november - de maanden Halloween en Thanksgiving.

Gemma Conde is Operations Manager bij Coffi Co. in Cardiff, Wales. Ze zegt: “Pompoenkruid is een nietje in de herfstkalender. Ik denk dat het te maken heeft met de toegenomen populariteit van Halloween en alle seizoensgebonden dingen. Het is de perfecte combinatie tussen die fruitige zomerdrankjes en rijke, heerlijke kerstspecials. "

 

WAT IS DE TOEKOMST VOOR PUMPKIN SPICE?

In minder dan 20 jaar is de Pumpkin Spice Latte zoveel meer geworden dan een seizoensgebonden coffeeshopdrankje. Zijn enorme populariteit betekent dat dit voor veel koffieconsumenten het eerste teken is dat de vakantie is aangebroken.

Brian zegt: “De pompoenspice latte groeit sinds het begin van de jaren 2000. Pumpkin Spice is de smaak van herfst geworden.

"Het is uitgegroeid tot een drank die het begin van het seizoen aangeeft en al het plezier en comfort dat daarbij hoort. Het is de koffiedrank van de herfst ... en aangezien het alleen in deze periode elk jaar wordt gepromoot, zullen mensen er enthousiast over blijven en het blijven kopen. "

Matthew Klomp is mede-eigenaar van Spearhead Coffee in Pasa Robles, Californië. Hij zegt dat het succes van de Pumpkin Spice Latte te danken is aan reclame.

"Het is zo goed op de markt gebracht dat mensen het nu uiterlijk op de eerste dag van het seizoen van bijna elke coffeeshop verwachten", zegt hij. "We hebben meestal mensen die erom vragen een paar weken voordat we het in de herfst vrijgeven."

Brian is het daarmee eens en merkt op dat marketing Starbucks heeft geholpen om het in eerste instantie populair te maken. Hij voegt er echter aan toe dat het sindsdien een lange weg heeft afgelegd. "Starbucks heeft het zo ver gepusht dat andere operators het begonnen aan te bieden", zegt hij. "Als gevolg hiervan wordt het tegenwoordig niet langer beschouwd als een‘ Starbucks-drankje ’."

En ondanks het feit dat Covid-19 de verkoop van café- en out-of-home-koffie over de hele wereld heeft beïnvloed, blijft de latte met pumpkin spice een populaire drank voor die coffeeshops die open zijn.

Brian vertelt me ​​dat Monin in het VK al geen pompoensiroop meer heeft (vanaf half oktober). Hij voegt eraan toe dat hij het ook heeft gezien als de siroop die wordt gebruikt in seizoensgebonden alcoholische cocktails.

Gemma suggereert dat deze aanhoudende populariteit in het licht van de pandemie komt doordat de drank een "betaalbare luxe" is.

"In het huidige klimaat kunnen [veel] mensen hun geld niet te veel uitgeven", zegt ze. "[Maar uitgaan voor een] chique koffie kan een kleine traktatie zijn. Het is erg toegeeflijk en sluit aan bij de hele 'trakteer jezelf'-mantra', voegt ze eraan toe. 

Gemma merkt op dat het de potentie heeft om consumenten te overtuigen om verschillende soorten koffie te proberen en mogelijk zelfs hun eerste stappen te zetten in de wereld van speciale koffie.

"Het is nu erg populair", zegt ze. "En het is een geweldige kennismaking met koffie voor degenen die geneigd zijn een ander drankje van het menu te kiezen."

Wat vind jij van de Pumpkin Spice Latte? Koop je er elk jaar een, of schrijf je het af als een seizoensfad? Wat je er ook van vindt, je moet het met één ding eens zijn: het is een van de meest populaire, zo niet de meest populaire seizoensgebonden coffeeshopdrankjes ter wereld.

 

Recept

Ingrediënten

Ingrediënten voor 1 grote beker 

  • 200 ml melk
  • 1 espresso
  • 1 el pompoenpuree
  • 0,5 tl pumpkin spice mix
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl suiker (of meer)

 

 

Zo maak je het!

Pompoenpuree

Rooster stukken pompoen in ongeveer 30 minuten gaar op 200 graden. Prak het vruchtvlees en bewaar het in de koelkast. Of kook de pompoenstukken in ongeveer 12 minuten gaar, pureer ze glad met een staafmixer. De puree kan je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

 

Pumpkin Spice Mix

Maak een mengsel van 1 tl kaneel, 1 tl gember, 1 kruidnagel, 1 tl piment en een snufje nootmuskaat. Je kunt ook in een keer een grote hoeveelheid maken. Je hebt maar een 0,5 theelepel nodig, met dit mengseltje kan je ongeveer 4 lattes maken.

 

De pumpkin spice latte

Pumpkin Spice Latte_melk koken op het vuur_ggbarista

Verwarm de melk met de pompoenpuree, de suiker en de pumpkin spice mix in een pannetje.

 

Haal het pannetje van het vuur en voeg de espresso en een tl vanille extract toe.

 

 

Giet het in een grote mok en garneer de Pumpkin Spice Latte eventueel met slagroom.

 

 

 

 

Deze blog is geinspireerd door een stuk wat is geschreven door :

Foto's zijn van :

Brook Lark

Heidi Kaden

Video is van het YouTube kanaal :

The Mom Live Balance


Oude post Nieuwe post