Verschillende soorten koffie deel 11

blogreeks afl. 11

Bulletproof Koffie

 

( recept staat onderaan de blog ūüėČ )

Eind jaren 2000 keerde lifestyle-auteur en de CEO van Bulletproof, Dave Asprey, terug uit Tibet na het drinken van yakboterthee op grote hoogte. In de jaren die volgden, begon hij koffie gemengd met boter te promoten, die de Verenigde Staten overspoelde en een favoriet werd onder fitnessliefhebbers en mensen met een koolhydraatarm en vetrijk dieet.

Bijgevolg werd boterkoffie populair in westerse koffieconsumerende markten, met name in het VK en de VS. Vermoedelijk vermengt de cafe√Įne zich met de oli√ęn en vetten in boter om de drinker te voorzien van langzaam vrijkomende energie in de loop van een dag of een uitgebreide trainingssessie.

Ondanks dat deze drank eind jaren 2000 in lifestyle-kringen opkwam, wordt boter al eeuwenlang met koffie gemengd. Lees verder om meer te weten te komen over zijn geschiedenis en waarom het populair werd in de 21e eeuw.

bulletproof coffee_compositie opstelling cafe latte met een klont boter erop

WAT IS BOTERKOFFIE EN HOE WORDT HET GEMAAKT?

Robert Chohan is de oprichter van Kopi House, een caf√©keten in Londen die Singaporese nanyang-koffie serveert. Hij zegt: "Er zijn verschillende manieren om boterkoffie te bereiden, afhankelijk van het deel van de wereld waar het recept vandaan komt." Robert vertelt me ‚Äč‚Äčechter dat het vaak gaat om het mengen of roeren van boter tot sterke filterkoffie.

Als een water-in-olie-emulsie kan boter in koffie worden geroerd of gemengd zonder dat de oli√ęn zich afscheiden en naar het oppervlak van de beker stijgen. De olieachtige vetten in de boter scheiden niet, ongeacht de temperatuur van de koffie. Wanneer op deze manier boterkoffie wordt bereid, is het resultaat een dikke, schuimige drank die bijna op een latte lijkt.

Boterkoffie is een calorierijke, vetrijke drank die vrij is van koolhydraten (indien ongezoet). Om deze reden wordt het vaak als ontbijt gedronken door mensen die een koolhydraatarm en vetrijk dieet volgen (ook bekend als een ketogeen dieet). Voorstanders beweren dat de drank langdurige energie levert voor lichaamsbeweging en de concentratieniveaus verbetert.

Anita Brodian is de eigenaar en directeur van Dark City Foundry in Melbourne, Australi√ę. Ze zegt: ‚Äú[Boterkoffie is] een zachte en romige koffie die 's ochtends als eerste wordt gedronken om de dag van brandstof te voorzien.

“Ik drink elke ochtend een mok en doe dat al een paar jaar. Ik merk dat dit helpt bij verzadiging, aangezien ik 's ochtends train maar geen maag kan eten voor een [trainings] sessie. Het houdt me vol, maar ik kan nog steeds trainen, dus ik noem dat een win / win. "

Grant Harrington is directeur bij Ampersand Dairy in North Oxfordshire in het VK, een boterleverancier die premium boter produceert voor een aantal toepassingen, waaronder boterkoffie. Hij zegt dat boterkoffie ‚Äúeen enorme energieboost‚ÄĚ is.

Hij zegt: "Het is mijn go-to energy drink. Ik heb het 's ochtends voordat ik ga surfen of bergbeklimmen.  

Robert vertelt me ‚Äč‚Äčdat Kopi House traditionele boterkoffie in Singapore-stijl verkoopt, genaamd nanyang kopi, wat zich vertaalt als "koffie uit de zuidelijke oceaan". Het werd populair in de jaren dertig, toen arbeiders het als een snel, goedkoop ontbijt gebruikten.

‚ÄúDegenen die naar Singapore zijn gereisd en zich hebben ondergedompeld in de koffiescene, zouden de drank wel kennen. Het doet het goed bij toeristen, vooral westerlingen, die willen genieten van een ‚Äėalternatieve‚Äô koffie. Het komt ook nogal voor op sociale media.

“Het wordt gemaakt door gezoete gecondenseerde melk in een kopje te doen. Dit wordt overgoten met een vers gezette nanyang kopi basis / concentraat (vaak sterke robusta). Een vleugje water wordt toegevoegd om de koffiebasis te verdunnen en er wordt een plakje ongezouten boter bovenop gedreven.

“Het duurt een paar seconden voordat de boter op de bovenkant is neergedaald voordat de drinker zijn eerste slok neemt. Het zorgt voor een rijke, romige, chocoladeachtige en intense koffiedrank. "

HOE OUD IS BOTERKOFFIE?

Ondanks de opkomst van boterkoffie als fitnesstrend in de jaren 2000, is het mengen van boter en koffie meer dan duizend jaar oud. Het eerste bewijs hiervan is dat koffiedik werd geconsumeerd met geklaarde boter in Ethiopi√ę in de negende eeuw.

"Vet toevoegen aan koffie is geen nieuw concept", zegt Anita. "Ethiopi√ęrs en Tibetanen dronken yakmelkkoffie [en thee] lang voordat het wijdverspreid werd."

Landen als Noord-India, Vietnam en Singapore drinken tot op de dag van vandaag nog steeds traditionele varianten van boterkoffie en thee. Misschien wel het meest bekend is dat boeren in Tibet po cha drinken, een drank gemaakt met gefermenteerde zwarte thee en yakboter.

WAT IS "BULLETPROOF KOFFIE"?

De uitdrukking "boterkoffie" wordt vaak door elkaar gebruikt met "kogelvrije koffie". Desondanks hebben de twee kleine verschillen. Bovendien zijn de woorden "bulletproof coffee" in feite een handelsmerk van lifestylebedrijf Bulletproof als onderdeel van het "Bulletproof Diet".

"Bulletproof Coffee is afkomstig van Dave Asprey, die een versie ervan in 2009 populair maakte", legt Anita uit. "Het is gemaakt door zwarte koffie te combineren met ongezouten boter en MCT-olie toe te voegen."

MCT-olie is een synthetische olie die rijk is aan middellange ketens triglyceriden of MCT's. Het menselijk lichaam verteert MCT-olie zeer snel; het is een onmiddellijke energiebron die uw stofwisseling stimuleert en gewichtsverlies kan ondersteunen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

GEBRUIK VAN ANDERE BOTERS EN OLIE

De textuur en smaak van boterkoffie kan en wordt vaak gerepliceerd met botersurrogaten. "Er is een klein aantal [cafés] dat een goede kogelvrije koffie serveert, maar sommige voegen gewoon room of pure kokosolie toe", zegt Anita.

Veel boterkoffiedrinkers geven er ook de voorkeur aan om thuis hun eigen koffie te zetten, omdat deze vaak als pre-workout supplement wordt gebruikt. "Mensen kopen onze cold brew koffie voor dit doel, aangezien maar een paar coffeeshops in Australi√ę echte boterkoffie op hun menu aanbieden", zegt Anita.

Het gebruik van een koudgezette koffie (in tegenstelling tot espresso) zorgt voor een zeer zachte drank, maar je zou elke koffie kunnen gebruiken ... ze brengen elk hun eigen smaak."

Anita voegt eraan toe dat ze een veganistische boterkoffie aanbiedt gemaakt met cacaoboter voor klanten die zuivel vermijden. "Cacaoboter heeft een lichte smaak en we voegen ook sojalecithine toe als emulgator om te voorkomen dat de olie en cacaoboter scheiden."

WAT ZIJN DE GEZONDHEIDSVOORDELEN?

Een van de belangrijkste redenen waarom boterkoffie in de jaren 2010 zo populair werd, was vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het hoge aantal calorie√ęn en het lage koolhydraatgehalte betekent dat het geweldig is voor ketogene di√ęten, is het echt gezond?

De Mayo Clinic zegt dat, hoewel boterkoffie een goede bron van antioxidanten is, de verzadigde vetten en het hoge calorieniveau sommige di√ęten kunnen doen ontsporen. Het mist ook veel van de voedingsstoffen die in hele voedingsmiddelen worden aangetroffen, en kan in de toekomst uw risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Ze raden mensen aan om het drinken van boterkoffie in balans te houden door extra fruit en eiwitten te eten om een ‚Äč‚Äčgoed dieet te behouden. Degenen die boterkoffie drinken, moeten zich ook bewust zijn van de caloriedichtheid en moeten hun dieet elders verminderen terwijl ze meer bewegen.

Robert zegt dat er ook varianten van boterkoffie bestaan ‚Äč‚Äčdie gemaakt zijn met melk en suiker, en merkt op dat deze niet geschikt zijn voor mensen die proberen af ‚Äč‚Äčte vallen. Hij vertelt me ‚Äč‚Äčdat dit de reden is waarom hij het niet als gezondheidsdrank op de markt brengt.

Hoewel boterkoffie al een tijdje populair is dankzij een hernieuwde interesse van de lifestyle- en fitnesssector eind jaren 2000, is het nog lang niet mainstream. "Ik denk dat een deel van de reden waarom het niet populairder is, is dat een goede boterkoffie moeilijk te vinden is", zegt Anita.

Voor sommige koffiedrinkers kan de combinatie van een hoog calorieverbruik en een hoog vetgehalte hen afschrikken. Voor anderen zal de ongebruikelijke combinatie van boter en koffie alleen hen misschien niet aanspreken.

Desondanks blijft boterkoffie nog steeds populair onder bepaalde groepen en demografie√ęn. Of het de komende jaren nog een opwekking zal meemaken of "mainstream" zal worden, valt nog te bezien.

 

Recept

 1. Basis Bulletproof koffie recept

Om een ‚Äč‚Äčkopje koffie Bulletproof te maken, volgt je deze eenvoudige stappen:

 • Maak een sterke of een dubbele shot espresso van goede kwaliteit koffiebonen (bijvoorbeeld koffie Bulletproof Koffie).
 • Voeg een theelepel goede kwaliteit MCT-olie toe (voer in een aantal dagen de hoeveelheid op tot 1-2 eetlepels).
 • Voeg een eetlepel ongezouten grasgevoerd boter toe (voer in een aantal dagen de hoeveelheid op tot 2 eetlepels, afhankelijk van je smaak).
 • Mix alles in de blender gedurende 20 seconden.
 • Verdubbel het recept voor meer koffie.

Als je klaar bent, zal je koffie perfect romig en schuimig zijn - net als een latte, maar beter.

 

Past binnen:

 • Kogelvrij intermitterend vasten
 • Eiwit vasten
 • Ketogeen dieet
 • LCHF / koolhydraatarm dieet

Het verhaal dat hij vertelt over de verschillende myotoxines (gifstoffen) die in koffie kunnen zitten is niet bijster relevant meer.

Koffiefabrikanten wassen over het algemeen de koffiebonen, waardoor de aanwezigheid van myotoxines in koffie ook bij normale koffiebonen minimaal is. De Brain Octane die Asprey in onderstaand filmpje gebruikt is een duurdere variant van MCT-olie, maar je kunt dus ook een goedkopere MCT-olie gebruiken.

 

 1. Bulletproof koffie amandelmelk cappuccino

Dit recept is voor de cappuccino liefhebbers die geen melk wil drinken. Een 1/4 kop amandelmelk bevat 0,35 gram koolhydraten. Dit recept is bedacht door Abel James.

 

Ingredi√ęnten:

 • 1 dubbele shot espresso
 • 1 eetlepel met grasgevoerde boter
 • 1 eetlepel MCT-olie
 • ¬ľ kopje ongezoete amandelmelk

 

Bereiding:

 • Giet de koffie in een blender.
 • Voeg de boter en MCT olie toe en mix het geheel door elkaar.
 • Giet het brouwsel in een cappuccino kop.
 • Verhit de amandelmelk en schuim deze op tot je een dikke schuimlaag hebt met slechts een beetje warme amandelmelk eronder.
 • Giet de melk in de koffie, terwijl je zo nodig met een lepel het schuim tegenhoudt. Schep het schuim er op.
 • Serveer met een snufje kaneel (optioneel).

 

Past binnen:

 • Eiwit vasten
 • Ketogeen dieet
 • LCHF-dieet
 • Kogelvrij intermitterend vasten

 

 1. Bulletproof koffie met kaneel

De kaneel geeft je koffie een kruidige smaak. Extra voordeel van kaneel is dat het een eetlustremmer is en kan helpen om je bloedsuiker te controleren. Dit recept is gemaakt door Abel James.

 

Ingredi√ęnten:

 • 1 kop sterke koffie gemaakt van Bulletproof Coffee
 • 1 eetlepel MCT-olie
 • 1 eetlepel met grasgevoerde boter
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1 theelepel natuurlijke zoetstof naar smaak
 • Kaneelpoeder

 

Bereiding:

 • Giet de koffie in je blender.
 • Voeg de MCT-olie, grasgevoerde boter en kaneel toe.
 • Mix het tot een romig geheel met een beetje bovenaan.
 • Giet in een warme mok bestrooi met kaneel.

 

Past binnen:

 • Kogelvrij intermitterend vasten
 • Eiwit vasten
 • Ketogeen dieet

 

 1. Bulletproof koffie met cacaoboter

Het toevoegen van cacaoboter zorgt voor een subtiele hint van chocolade in je koffie. Mooi voordeel is dat de consumptie van rauwe chocolade goed is voor hart- en bloedvaten. De cacaoboter is extra. Het is geen vervanging voor de grasgevoerde boter!

 

Ingredi√ęnten:

 • 1 kop sterke koffie gemaakt van Bulletproof Coffee
 • 1 eetlepel MCT-olie
 • 1 eetlepel grasgevoerde boter
 • 2 eetlepels volvette kokosmelk
 • 1 theelepel Rauwe cacaoboter

 

Bereiding:

 • Giet de koffie in de blender.
 • Voeg de olie, boter, kokosmelk en cacaoboterteen toe.
 • Mix dit op hoge snelheid tot een romig geheel, met een goede hoeveelheid schuim op de top.

 

Past binnen:

 • Kogelvrij intermitterend vasten
 • Eiwit vasten
 • Ketogeen dieet
 • LCHF-dieet

 

 1. Kogelvrije mokka

Met chocoladepoeder tover je je Bulletproof koffie om in een Bulletproof mokka. Rauwe chocolade helpt ontstekingen te maken en is goed voor hart en bloedvaten. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk en het LDL cholesterol, en verhoogt het de insuline gevoeligheid. Insulinegevoeligheid betekent dat eventuele bloedglucose beter in de spieren en lever worden opgenomen in plaats dat het wordt in lichaamsvet. De flavono√Įden in cacao hebben ook een werking op de hersenfunctie.

 

Ingredi√ęnten:

 • 1 kop sterke koffie
 • 1 eetlepel MCT-olie
 • 1 eetlepel met grasgevoerde boter
 • 1 theelepel rauwe biologische chocoladepoeder
 • snufje nootmuskaat
 • vleugje kaneel

 

Bereiding:

 • Giet de koffie in je blender.
 • Voeg de olie, boter, chocolade poeder, nootmuskaat en kaneel toe
 • Blend het op hoge snelheid romig met een goede hoeveelheid schuim op de top.
 • Giet in een warme mok en stof met chocoladepoeder

 

Past binnen:

 • Kogelvrij intermitterend vasten
 • Eiwit vasten
 • Ketogeen dieet
 • LCHF-dieet

 

 1. Kogelvrije pompoen latte

Dit is ook een van onze favorieten. Het is een verrassende combinatie van Bulletproof Coffee en pompoen. Sla dit recept vanwege de koolhydraten over als je aan Bulletproof Intermittent Fasting doet. Je kunt dit vinden in het Bulletproof Cookbook.

 

Ingredi√ęnten:

 • 2 kopjes koffie
 • 1 eetlepel MCT-olie
 • 1 eetlepel met grasgevoerde boter
 • 1 kop gekookte pompoen in blokjes
 • 1/2 theelepel kaneelpoeder (optioneel)
 • Erythritol van Xylitol (optioneel)

 

Bereiding:

 • Giet de koffie in de blender.
 • Voeg de boter, MCT Olie en pompoen toe.
 • Mix dit tot het romig is met een goede hoeveelheid schuim boven op, zoals met een latte.
 • Indien, voeg je kaneel en gewenststof toe naar smaak.

 

Past binnen:

 • Eiwit vasten
 • LCHF-dieet

 

 1. 5 uur ‚Äės Ochtends koffie

Dit recept komt van Tomi Kokko, een Finse healthcoach die ik bij de Biohacking Summit (2017) in Helsinki heb ontmoet. Zijn recept is inmiddels zo bekend dat er nu zelfs een mix van gemaakt wordt door een Fins supplementen bedrijf.

 

Ingredi√ęnten:

 • 250 ml verse koffie
 • 1-2 theelepels boter of ghee
 • 1-2 theelepels MCT olie
 • 1-2 theelepels kokosolie
 • 1-4 theelepels Maca
 • 1 theelepel Lucuma
 • Een vleugje cayennepeper

 

Bereiding:

 • Voeg de ingredi√ęnten samen in een voorverwarmde blender.
 • Mix voor 20-30 seconden op de hoogste stand.
 • Klaar om te drinken.

 

Past binnen:

 • Eiwit vasten
 • LCHF-dieet
 • Kogelvrij intermitterend vasten
 • Ketogeen dieet

 

 1. Bulletproof groene thee latte

De Bulletproof groene thee latte is een goed alternatief als je niet van koffie houdt. De groene thee heeft dezelfde voordelen als koffie in de ondersteuning van je concentratie. Je kan de prote√Įne poeder achterwege laten op je prote√Įne vrije dagen. Dit recept is te vinden in het Bulletproof Cookbook.

 

Ingredi√ęnten:

 • 1 kop kokosmelk
 • 1/2 kop sterke en vers gezette groene thee
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • 2 eetlepels Collageen poeder (optioneel)
 • 1 theelepel Erythritol of Xylitol (of naar smaak)

 

Bereiding:

 • Breng de kokosmelk aan de kook op middelhoog vuur en haal het onmiddellijk van het vuur.
 • Doe de thee, kokosmelk en vanillepoeder samen in een blender en mix dit tot een romige consistentie met een laag schuim op de top.
 • Voeg indien gewenst de prote√Įne poeder toe en mix dit kort en licht tot gemengd.
 • Zoeten naar smaak

 

Past binnen:

 • Kogelvrij intermitterend vasten
 • Ketogeen dieet
 • LCHF-dieet

 

 1. Bulletproof geen koffie vanille latte

De Bulletproof geen koffie vanille latte is een tweede alternatief als je niet van koffie houdt of als je zwanger bent.

 

Ingredi√ęnten:

 • 2 kopjes heet water
 • 1 of 2 eetlepels grasgevoerd ongezouten boter (gebruik je honger als een gids voor de hoeveelheid boter)
 • 1 van 2 eetlepel MCT-olie
 • 1 theelepel vanillepoeder

 

Bereiding:

 • Voeg het hete water, de MCT olie en het vanillepoeder in een blender en meng het tot een romige drank met een schuimlaag bovenop.

 

Past binnen:

 • Kogelvrij intermitterend vasten
 • Eiwit vasten
 • Ketogeen dieet
 • LCHF-dieet

 

 1. Eduard's verbeterde Keto Choc

Naast cafe√Įne bevat dit recept medicinale paddestoelen, ghee met vitamine a-d-e-k, polyfenolen in de rauwe cacaopoeder, snelle energie van C8 mct olie en een extra boost van exogene ketonen. Alleen voor toppers!

 

Ingredi√ęnten:

 • 1 kop NoordCode filterkoffie.
 • 1 theelepel cacao poeder
 • 1 theelepel ghee
 • 1 eetlepel NoordCode Pure C8 MCT Olie
 • 1 theelepel 10 Paddenstoelenmelange
 • 1 theelepel Perfekt Keto Exogene keton Basis Chocolade

 

Bereiding:

 • Schenk de koffie in een blender
 • Voeg alle ingredi√ęnten toe
 • Mix 25 seconden op de hoogste stand.
 • Geniet van de energieboost!

 

Past binnen:

 • Eiwit vasten
 • LCHF-dieet
 • Kogelvrij intermitterend vasten
 • Ketogeen dieet

 

 

Tips

Tip 1: Gebruik een goede kwaliteit koffie.

 

Tip 2: Gebruik een goede kwaliteit MCT olie. Lees alles over het verschil tussen MCT olie, XCT olie en Brain Octane olie.

 

Tip 3: Verwarm je blender altijd voor.

 

Tip 4: Voeg 1 of 2 eetlepels Collageen Prote√Įne toe. Zorg ervoor dat je eiwit toevoegt als een laatste extra stap en slechts een lichte mix tot het is gemengd. Het eiwit heeft een zeer delicate structuur, die je in tact wilt houden. Voeg geen eiwit toe op dagen waar je aan eiwit vasten doet.

 

Tip 5: Gebruik een natuurlijke zoekstof als je graag wat zoet hebt.

 

Tip 6: Serveer met een toef kokosslagroom. Voeg dit niet toe op dagen waarop je aan het eiwit vasten van Bulletproof Intermittent Fasting bent. Het toevoegen van kokosslagroom aan je koffie verandert het in een echte traktatie. Ik adviseer om deze slagroom te gebruiken op gewoon koffie in plaats van op Bulletproof koffie vanwege de calorie√ęn. Je kunt de ongebruikte kokosslagroom maximaal vijf dagen bewaren in een luchtdichte container in de koelkast. Dit recept is van Abel James.

 

Ingredi√ęnten:

 • 1 blik volvette ongezoete biologische kokosmelk van ca 400 ml
 • 1 theelepel vanillepoeder (optioneel)

 

Bereiding:

 • Zet een blik kokosmelk ondersteboven in de koelkast voor tenminste een nacht.
 • Zet het weer rechtop en open het blik.
 • Alle kokoscr√®me zal nu boven zitten.
 • Schep de kokoscr√®me in een kom en voeg de vanille toe.
 • Klop de creme met een mixer tot deze licht en luchtig is.

 

Past binnen:

 • Ketogeen dieet
 • LCHF-dieet

Oude post Nieuwe post