Verschillende soorten koffie deel 12

blogpost afl.12

Espresso Romano

( recept staat onder aan de pagina 😉)

De espresso romano is een eenvoudige maar intrigerende drank. In zijn puurste vorm is het een espresso met een schijfje citroen, ook al kan de bereiding van café tot café verschillen.

Ondanks deze eenvoud is er echter nog steeds enige verwarring rond de drank. Om te beginnen heeft het een andere naam in verschillende delen van de wereld en in bepaalde regio's van Italië.

Bovendien, hoewel het woord "romano" aanwezig is in de naam van de drank, is er geen definitief bewijs dat het een historische band heeft met Rome of Italië.

Lees verder om meer te weten te komen over de espresso romano, wie deze drinkt, en zijn achtergrond en geschiedenis.

Unsplash_fotograaf Kozjat_koffie met een plak sinasappelin compositie opsteling 

OVERZICHT: DE ESPRESSO ROMANO

De espresso romano wordt gemaakt door een espresso shot te combineren met een schijfje citroen of citroensap en een theelepel suiker. Het plakje kan in de koffie worden geperst of gedropt en wordt soms gekonfijt.

Het is een veelzijdige drank die warm, koud of ijskoud kan worden geserveerd - en met of zonder melk. Sommige cafés voegen ook anijs toe, een mediterrane likeur gemaakt van anijs (vergelijkbaar met sambuca en pastis).

Massimiliano Mattone is een barista en consultant. Hij vertelt me ​​dat de olie van citroenschil vaak in een kopje kan worden geperst voordat er koffie overheen wordt gegoten. Sommige drinkers laten de schil in de beker, terwijl anderen deze verwijderen.

De drank is populair in de Italiaanse regio Campanië, waaronder de stad Napels, Capri en de kust van Amalfi. Hier staat het vaak bekend als de caffè canarino of caffè al limone.

Lokale burgers beweren dat de drank is uitgevonden in de stad Giugliano. Tegenwoordig is het de kenmerkende drank van de stad en wordt het beschouwd als een regionale lekkernij.

In deze regio wordt de espresso romano vaak bereid met Sorrento-citroenen. De citroenen van Sorrento hebben een geografische aanduiding-certificering gekregen van de Europese Unie. Dit betekent dat ze onafhankelijk zijn geverifieerd en erkend vanwege hun kwaliteit en unieke aard.

Bovendien onderhoudt The National Trust for Italy (Fondo Ambiente Italiano) een historische Sorrento-citroenplantage genaamd Baia Di Leranto nabij het Sorrentijnse schiereiland.

 

ONTDEK ZIJN UNIEKE GESCHIEDENIS

Ondanks de aanwezigheid van het woord "romano" in de naam van de drank - wat "Romeins" betekent - zijn er tegenstrijdige verhalen over de oorsprong van de drank.

Sommigen zeggen dat het een Amerikaanse uitvinding is die een nep Italiaans erfgoed heeft gekregen om toeristen aan te trekken. Anderen beweren dat de drank in Frankrijk is uitgevonden.

En hoewel er geen definitief bewijs is dat het historisch Italiaans is, zijn er verhalen die suggereren dat de drank daar mogelijk is ontstaan.

Italianen gebruiken al tientallen jaren koffie die met een mokka-pot of een espressomachine is gezet. De espressomachine is uitgevonden aan het begin van de 20e eeuw en de mokapot in de jaren 30. Beide zijn Italiaanse uitvindingen. In het begin van de 20e eeuw waren er echter, dankzij de Eerste en Tweede Wereldoorlog, invoerbeperkingen in Italië.

Gedurende deze tijd werden Italianen gedwongen om goedkope oploskoffie te consumeren, vaak geleverd door Amerikaanse soldaten. Op dit moment smaakte het waarschijnlijk erg slecht, en totaal anders dan de oplosbare koffie die tegenwoordig in de winkels verkrijgbaar is.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog duurde het nog even voordat de internationale koffiehandel weer op gang kwam en was er een grote economische crisis in Italië.

Omdat de Italianen grotendeels alleen toegang hadden tot koffie van zeer slechte kwaliteit, is het waarschijnlijk dat het werd gecombineerd met citroen om de meer ongewenste smaken die ze ervoeren te verbergen.

Unsplash_fotograaf Julia Peretiatko_coffee with slice of lemons_espresso romano_001_gecomprimeerd

DE SMAKEN VAN DE ESPRESSO ROMANO

Dr. Wilton Soares Cardoso is een leraar en arts aan het Braziliaanse Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia. Hij zegt dat bij het combineren van espresso en citroen, de scherpte en zuurgraad van de citroen effectief wordt "in evenwicht" door de intensiteit en bitterheid van de espresso, en vice versa.

"Citroenzuur is gekoppeld aan de versheid van citrusvruchten", legt hij uit. "Vanwege de bitterheid van [koffie] valt de zuurgraad op, [net als] het [aroma] van de citroen."

Wanneer de citroen en koffie worden gecombineerd, is het natuurlijk het beste dat beide ingrediënten van hoge kwaliteit zijn. Wanneer bonen van lage kwaliteit worden gebruikt, kan de drank te bitter of intens worden en de kenmerkende smaken van de citroen overstemmen.

Bij sommige drinkers zou de espresso romano ook het vermogen hebben om de effecten van een kater te verzachten. Cafeïne heeft van nature vaatvernauwende eigenschappen, die hoofdpijn helpen verlichten, terwijl de essentiële oliën in citroen de spijsvertering bevorderen en de metabolische functie versnellen.

De espresso romano is een vreemde drank. Ondanks het feit dat het ogenschijnlijk eenvoudig is, lijkt er weinig overeenstemming te zijn over de oorsprong en geschiedenis. Bovendien lijkt de naam een ​​onderwerp van voortdurende onenigheid te zijn.

Maar of het nu is uitgevonden in de VS, Frankrijk, Rome of een klein stadje in Campanië, sindsdien wordt het drankje geassocieerd met de Italiaanse cultuur. De balans tussen scherpte en zuurgraad met intensiteit en bitterheid trekt parallellen met de moderne koffiespecialiteit. Wie weet - misschien begint het elders populair te worden.

 

Recept

Vul het filtergedeelte van een gestoomde koffiepot onder druk met water. Plaats de filter in de basis en schroef het bovenste gedeelte van de koffiepot vast. Verhit op middelhoog vuur tot de koffie in het bovenste gedeelte begint te borrelen. Zet het vuur laag en laat sudderen tot het borrelen stopt. Serveer onmiddellijk. Garneer met citroenschil.

Ingredienten

  • 1/4 kopje Fijngemalen koffie
  • 1 1/2 kopjes koud water
  • 2 reepjes Citroenschil

Oude post Nieuwe post