Verschillende soorten koffie deel 2

blogreeks afl.2

 

Café Au Lait

(recept staat onderaan de blog 😉)

Er zijn tientallen koffiedranken op basis van melk verkrijgbaar op het menu van de gemiddelde coffeeshop. Voor degenen die geen manier hebben om espresso of een stoompijpje te zetten, kunnen ze thuis moeilijk te repliceren zijn.

Het café au lait is een opmerkelijke uitzondering. Hoewel het in veel cafés met espresso wordt bereid, kan het thuis worden gemaakt met elke zeer geconcentreerde koffie. Het is eenvoudig en gemakkelijk te bereiden en variaties ervan worden over de hele wereld onder verschillende namen gedronken.

Lees verder om meer te weten te komen over hoe u er een zou maken, en precies waarom er zoveel versies van bestaan.

 man pouring cappuccino on another cup

De drank met vele namen

Het café au lait komt uit Frankrijk. De naam vertaalt zich direct als 'koffie met melk'

In Europa wordt het café au lait gemaakt door gestoomde melk toe te voegen aan een espresso in een verhouding van 1: 1. De drank is bedekt met weinig of geen schuim. In de VS wordt het echter vaak bereid door gestoomde melk toe te voegen aan geconcentreerde filterkoffie.

Nicolas Clerc is een barista bij Télescope Café in Parijs, Frankrijk. Hij zegt dat het café au lait bestaat uit één espresso-shot in een kop van 170 ml, gecombineerd met opgewarmde melk. Nicolas zegt dat hierdoor een drank op drinktemperatuur ontstaat die niet schuimig is en waarvan je direct kunt genieten.

Volgens Tom Clark, de medeoprichter en voorzitter van Coutume Café in Parijs, Frankrijk, wordt het café au lait genoten in een extra grote mok of zelfs een kom. Hij vertelt me ​​dat dit is om de drinker tijdens het ontbijt zijn gebak in de koffie te laten dompelen.

Er zijn veel versies van de drank over de hele wereld. In Polen heet het de kawa biala, in Duitsland is het bekend als milchkaffee, in Hongarije is het tejeskávé, en de Nederlandse versie van de drank is koffie verkeerd (dit vertaalt zich direct als 'verkeerde koffie', zoals Nederlanders meestal koffie drinken heel weinig melk). In Brazilië staat het ook bekend als café com leite.

Er zijn ook dranken die dezelfde ingrediënten bevatten, maar anders worden bereid. In Spanje wordt de café con leche bijvoorbeeld gemaakt met gebrande melk, niet met gestoomde melk. In Zwitserland wordt café renversé echter gemaakt door espresso aan melk toe te voegen, in plaats van andersom.

 

Wat de CAFÉ AU LAIT is - en niet!

Tom zegt: “Het café au lait is waarschijnlijk de meest democratische en toegankelijke koffie op melkbasis die er is. Het speelt zeker zijn rol aan de ontbijttafel en het is net zo goed als de kwaliteit van de ingrediënten. "

De café au lait verschilt van de café latte en flat white, ook al worden ze alle drie vaak voor elkaar aangezien. De flat white is een espresso met een kleine hoeveelheid gestoomde melk en een dun laagje schuim, terwijl de latte espresso is met daarop twee aparte en dikkere lagen gestoomde en geschuimde melk. Nicolas zegt dat het verschilt van andere dranken omdat de "cappuccino schuimiger is, het platte wit sterker en de latte melkiger".

Veel coffeeshopketens - zoals Starbucks - noemen het café au lait een "caffe misto". Deze drank wordt gemaakt als een American café au lait drip-brewed koffie en 2% melk, waaraan vaak gearomatiseerde siropen worden toegevoegd. Tom merkt echter op dat "de prevalentie van de espressomachine" ervoor heeft gezorgd dat de drank "verandert in een latte met een espressobasis".

Het is belangrijk op te merken dat de drank gemaakt moet worden met verwarmde of gestoomde melk, in plaats van koude melk (wat gewoon witte koffie is). Het stomen van melk karamelliseert de lactose die het bevat, waardoor het zoeter en romiger wordt. Tom zegt echter: "Afhankelijk van het café kan het worden geserveerd met melk die boven het fornuis is opgewarmd (gebruikelijk in regionaal Frankrijk) of getextureerde melk."

Omdat het café au lait in veel verschillende landen over de hele wereld is aangepast, kent het technisch veel variaties. Een bijzonder interessante versie van de drank komt echter uit New Orleans.

Café du Monde is een coffeeshop in de Franse wijk van de stad die al meer dan 150 jaar de beroemde variant van het café au lait serveert. Het café au lait dat in Café du Monde wordt geserveerd, combineert witlof en koffie tot een intens, bitter brouwsel met een dik mondgevoel.

Dit dateert uit de Amerikaanse Burgeroorlog, toen koffie zo schaars was dat het vaak werd gemengd met cichorei zodat het langer meegaat. Om de intensiteit van de drank te compenseren, serveert de coffeeshop zijn café au lait met beignets - een gefrituurd Frans gebak dat is omhuld met suiker.

 

Is de CAFÉ AU LAIT nog steeds populair?

Nicolas denkt dat het café au lait nog een tijdje populair zal blijven op de menukaart.

Hij werkt echter op dat er enige variatie is; de drank wordt in verschillende landen anders bereid. Klanten in Frankrijk en de VS krijgen bijvoorbeeld aanzienlijk verschillende dranken als ze hun plaatselijke coffeeshop om een ​​café au lait vragen.

"In Frankrijk is het vrij gebruikelijk om [om een ​​café au lait] gevraagd te worden, maar klanten verwachten een soepele cappuccino, geen donkere infuuskoffie met ongestoomde melk." Hij voegt eraan toe: "Ik luister graag goed naar wat klanten willen, en [voldoe aan] hun verwachtingen zo goed mogelijk."

Tom wijst er ook op dat coffeeshops zullen moeten opmerken dat veel consumenten afstappen van het consumeren van zuivelmelk. "Ik weet zeker dat sommigen er altijd van zullen genieten, maar eerlijk gezegd zie ik dat melkdranken in de loop van de tijd afnemen.

"De koffiecultuur evolueert parallel met de veranderende cultuur rond zuivel en promoot zuivelvrije alternatieven. Daarnaast hebben we het feit dat mensen heerlijke koffiespecialiteiten ontdekken die simpelweg als [zwarte] filterkoffie worden geserveerd. "

Melk composyitie opstelling_melk voor cafe au lait_ggbarista voor het lekkerste echte bakje espresso

Sadry Alexandre Abidi is een koffiebrander bij Café Moxka in Lyon, Frankrijk. Hij zegt dat hij denkt dat naarmate er meer alternatieve melkopties beschikbaar komen, de drank zal evolueren om aan hen te voldoen. "Koffie op basis van melk is erg populair", legt Sadry uit. 

"Negen jaar geleden toen we begonnen, was het erg moeilijk om iets anders te vinden dan UHT-melk." Tegenwoordig, zegt hij, is het een ander geval voor coffeeshops; en populaire dranken op melkbasis kunnen van nature evolueren.

Het café au lait is een belangrijk onderdeel van de Europese koffiegeschiedenis. Ondanks de tientallen variaties die er over de hele wereld bestaan, is het nog steeds al honderden jaren populair en lijkt het nergens heen te gaan.

De twee eenvoudige ingrediënten betekenen dat er een enorm potentieel is voor experimenten en evolutie naarmate de trends in koffieconsumenten veranderen. In de komende jaren kan het bijvoorbeeld steeds vaker voorkomen dat het café au lait wordt gemaakt met plantaardige melk in koffiespeciaalzaken.

Of het nu verandert of niet, één ding is zeker: deze zoete, romige drank is voor velen een hoofdbestanddeel en het is een geweldig platform voor aanpassingen en veranderingen. Dus de volgende keer dat u een coffeeshop bezoekt, is het misschien de moeite waard om te vragen hoe uw barista een café au lait zou maken. Je weet maar nooit; het zal je misschien verbazen.

Recept

Ingrediënten 

Ingredienten voor 1 grote beker

  • Warme melk
  • Koffie ( beste is toch filterkoffie )

 

Zo maak je het!

De koffie

Maak koffie in het koffiezetapparaat hoe je dat gewend bent maar gebruik de dubbele hoeveelheid koffie. Wij doen voor normale koffie één grote schep per kop dus voor de caffè latte twee grote scheppen op één kop latte.

Melk

Vul de helft van de pot met melk en sluit deze af met de deksel. Vervolgens schudt je de pot 30 tot 60 seconden tot de pot vol zit met melk en schuim. Als je een melkopschuimer hebt kun je deze in dit geval ook gebruiken tot de melk goed schuimt.

Haal de deksel van de pot en verwarm de melk ongeveer 30 seconden op de een na hoogste of hoogste stand van je magnetron tot het schuim helemaal bovenop de melk zit. Let op dat de melk niet gaat koken! De hitte stabiliseert het schuim nu.

Opmaak en verhoudingen

Koffie verkeerd_melk mengen met koffie_compositie opstelling_Alberto Bogo_ggbarista voor de lekkerste koffie verkeerd

Vul de kop koffie nu ongeveer tot de helft met de sterke koffie die je zojuist gezet hebt.

Schenk de warme melk uit de pot nu voorzichtig in de kop koffie, gebruik de lepel om het melkschuim tegen te houden. Het schuim blijft dus achter in de pot. Meng eventueel een smaakmaker door je caffè latte, dit is niet per se nodig. Sommigen vinden een caffè latte met bijvoorbeeld hazelnootsiroop of kaneel erg lekker.

Schep het schuim dat achtergebleven is in de pot voorzichtig op je caffè latte zodat deze goed bedekt is met schuim.

Als laatste stap kun je eventueel een klein beetje cacaopoeder over het schuim strooien.

 

Deze blog is geinspireerd door een stuk wat is geschreven door :

Het recept komt van :

De video komt Van het YouTube kanaal :


Oude post Nieuwe post