Verschillende soorten koffie deel 3

blogreeks afl.3

 

Chai Latte

( recept staat onderaan de blog ūüėČ )

De chai latte is heet, melkachtig, geurig, licht pittig en populair in cafés overal. Ondanks het feit dat het wordt geserveerd in coffeeshops en vernoemd is naar de latte, bevat het eigenlijk helemaal geen koffie.

Chai is een van 's werelds oudste dranken op basis van thee. Het is duizenden jaren geleden in India ontstaan ‚Äč‚Äčen heeft zich de afgelopen twee eeuwen over de hele wereld verspreid. Een grote vraag blijft echter: hoe is een drank die al duizenden jaren in India wordt genoten, zo populair geworden op de menukaarten van coffeeshops?

Hier is een uitleg van wat een chai latte is, waar het vandaan kwam en wat de toekomst zou kunnen brengen.

chai latte_compositie opstelling_de lekkerste chai latte bij gg barista_005

HOE WORDT EEN CHAI LATTE GEMAAKT?

 

Een chai latte wordt gemaakt door gestoomde melk te mengen met zwarte thee die is doordrenkt met kruiden. De drank wordt vervolgens bedekt met schuim. De gebruikte kruiden vari√ęren van caf√© tot caf√©; sommige coffeeshops maken kenmerkende chai-melanges en houden de ingredi√ęnten geheim. Anderen zullen echter een gezoete chai-siroop of een poeder gebruiken, waardoor ze de drank snel kunnen brouwen wanneer dat nodig is.

Sebastiaan van de Venne is barista bij ZwartWit Koffie in Eindhoven, Nederland. Hij vertelt me ‚Äč‚Äčdat chai wordt gemaakt door bepaalde kruiden te combineren met suiker, water en zwarte thee.

Hij zegt dat het recept dat hij gebruikt is bedacht door voormalig ZwartWit-barista Kristian Louwers. ‚ÄúAls een klant een chai latte bestelt, gebruiken we iets dat we een‚Äė elixer ‚Äônoemen,‚ÄĚ legt Sebastiaan uit. "Dit is een extractie van alle kruiden die we gebruiken in water, zwarte thee en suiker." Hij merkt op dat dit iets anders is dan de gebruikelijke manier om chai te bereiden.

“Daarna verwarmen we het elixer, serveren we de melk naar keuze van de klant en schuimen het op zoals we dat zouden doen met een normale latte. Nadat we de melk en het schuim hebben ingeschonken, maken we het af met wat kaneelpoeder, roeren we het rond en maken we het af met steranijs. "

Hij zegt dat hoewel "de verhoudingen in termen van warme melk tot schuim hetzelfde zijn", de chai latte geen "echte" latte is, omdat hij geen espresso bevat.

Zee is de eigenaar van Chai Coffee Co. in Yucaipa, Californi√ę. Ze vertelt me ‚Äč‚Äčdat ze een reeks chais gebruiken. Voor de chai latte zegt ze dat ze hun chai voor elke kop 'vers steil' maken en 'zelfgemaakte vanillesiroop' toevoegen, evenals de 'melk naar keuze van de klant'.

thee bladeren_zwarte thee_de lekkerste thee bij ggbarista 

WAT IS CHAI?

 

Chai, zoals de westerse wereld weet, wordt al duizenden jaren in India verbouwd. Het woord chai is afkomstig van het Hindoestaanse woord voor alle thee, dat al millennia in de regio Assam wordt verbouwd.

Als we het hebben over chai in chai lattes als een specifiek mengsel van zwarte thee en kruiden, bedoelen we masala chai. Masala chai wordt gemaakt door zwarte thee in water te weken en vervolgens te mengen met suiker, gember en melk. Er kunnen echter andere kruiden worden toegevoegd, waaronder kardemom, kruidnagel, kaneel of peperkorrels.

Er wordt aangenomen dat masala chai voor het eerst opkwam op het Indiase subcontinent ergens tussen 5.000 en 9.000 jaar geleden. Sommige verhalen wijzen erop dat het afkomstig is van een koninklijk hof in Siam als een drank die wordt geassocieerd met Ayuverda, een oude Indiase vorm van alternatieve geneeskunde. Bij ayurvedische therapie√ęn werd van oudsher gebruikgemaakt van kruidenverbindingen, mineralen en metalen om ziekte of pijn te behandelen.

In India wordt masala chai tegenwoordig meestal helemaal opnieuw bereid en thuis of op straat genoten. Straatverkopers of ‚Äúchaiwallahs‚ÄĚ bereiden het de hele dag vanuit kraampjes voor en verkopen het. Het wordt vaak gemaakt in een pan met gepureerde bladeren. Eenmaal gekookt, kan het worden gezeefd om grotere stukken te verwijderen.

Vroege vormen van masala chai bevatten alleen zwarte thee in combinatie met specerijen en kruiden. Melk werd pas in de 19e eeuw toegevoegd dankzij de Britse koloniale invloed in India. In een poging het Chinese monopolie op thee te ondermijnen, richtte de Britse Oost-Indische Compagnie een enorm aantal plantages op om een ‚Äč‚Äčbron van thee te cre√ęren die ze onder controle hadden.

De lokale consumptie van thee of chai bleef laag totdat door de Britten gefinancierde promotiecampagnes Indiase bedrijven aanmoedigden om hun arbeiders "theepauzes" te geven. Dankzij de hoge kosten van zelfs theebladeren van lage kwaliteit, werden er al snel melk en kruiden toegevoegd om de drank te strekken.

Tegenwoordig wordt in India elk jaar meer dan 800.000 ton thee geconsumeerd. Naar schatting worden voor elke kop koffie 30 kopjes chai geconsumeerd. Bovendien worden er gemiddeld twee kopjes chai per persoon per dag gedronken. In heel India wordt chai anders bereid. Het is gebruikelijk om ervan te genieten met buffelmelk, aangezien de koe heilig is in het hindoe√Įsme.

De geschiedenis van de chai latte zelf is wat vager. Er wordt aangenomen dat het in de jaren negentig in westerse coffeeshops verscheen, maar er zijn geen harde gegevens over wanneer het is ontstaan. Zijn populariteit heeft de afgelopen 10 tot 15 jaar een bijzondere piek gezien. Tegenwoordig is het verkrijgbaar in de meeste grote coffeeshopketens, waaronder Starbucks, Dunkin 'Donuts, Costa Coffee en Tim Hortons.

 chai latte_compositie opstelling_de lekkerste chai latte bij gg barista_003

DE MODERNE CHAI LATTE & VARIATIES


De moderne chai latte is een drankje dat veel mensen aanspreekt. Sebastiaan gelooft dat er geen definitieve groep of demografie is die er de voorkeur aan geeft. Hij merkt op dat "er geen echt onderscheid is tussen mensen die chai bestellen".

"We proberen het aan te moedigen wanneer mensen hun cafe√Įnegrens bereiken, maar toch een warme drank willen", vertelt hij me. "Het is goed om ook een lekker, melkachtig, zoet en pittig alternatief te kunnen bieden voor hun gewone cappuccino of latte."

Zee voegt eraan toe dat ze vindt dat het drankje "erg populair" is en wordt besteld door een "gemengd publiek", in overeenstemming met Sebastiaan.

Omdat elke coffeeshop een iets ander recept gebruikt bij het maken van een chai latte, komen gedefinieerde variaties minder vaak voor. Wijzigingen worden over het algemeen aangebracht aan het chai-mengsel door het type of het volume van de gebruikte kruiden te veranderen. Sebastiaan zegt: "Voorlopig zijn ons team en onze klanten superblij met onze chai, en we hebben geen behoefte om te experimenteren."

Sebastiaan merkt echter wel op dat je kleine aanpassingen kunt doen om de manier waarop de drank wordt geserveerd te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld amaretto toevoegen om een ‚Äč‚Äčhete chai-cocktail te maken. Giet de ingredi√ęnten in plaats daarvan over ijs en je hebt een milkshake of frapp√©-achtige drank.

Naast deze variaties is er √©√©n "versie" van de chai latte die merkbaar populairder is. De ‚Äúdirty chai‚ÄĚ wordt gemaakt door een shot espresso aan een chai latte toe te voegen. Er wordt aangenomen dat dit per ongeluk is ontstaan ‚Äč‚Äčin Londen in de jaren negentig.

Sebastiaan zegt dat hij bij het zetten van espresso om toe te voegen aan een chai latte, koffie zoekt met "zachte chocolade- en hazelnootsmaken met hints van rood fruit". "De zoetheid van deze bonen past heel goed bij chai en maakt er een compleet nieuwe drank van", zegt hij.

chai latte_compositie opstelling_de lekkerste chai latte bij gg barista_004

DE TOEKOMST VAN DE CHAI LATTE

 

Sebastiaan vertelt me ‚Äč‚Äčdat hij denkt dat de chai latte binnenkort nergens heen gaat. ‚ÄúWe hebben een kleine koffieshop met een open keuken. Wanneer we onze chai brouwen, vult deze de winkel met een warme en pittige geur die gasten aantrekt. Als ze er nog nooit van hebben gehoord, dan maken we er een om ze voor te winnen.

"Ik weet zeker dat chai lattes in populariteit zullen blijven stijgen, en ik hoop dat meer coffeeshops hun eigen recepten gaan maken."

Een punt van zorg over de chai latte is echter de hoeveelheid suiker die deze gemiddeld bevat. Veel coffeeshops, vooral ketens, maken ze met veel suiker of gebruiken een siroop met een hoog suikerniveau.

Omdat het over het algemeen veel suiker bevat, heeft de Britse liefdadigheidsinstelling Action on Sugar verklaard dat "warme gearomatiseerde dranken" zoals de chai latte "een occasionele traktatie zouden moeten zijn, geen" alledaagse "drank". Nu de opkomende consument zich echter op gezondheid en welzijn richt, kunnen we steeds meer chai lattes zien die gemaakt zijn met minder suiker en totaal andere smaakstoffen.

Chai is al duizenden jaren populair. Hoewel het in het verleden werd gemaakt door theebladeren te weken en ze te mengen met kruiden, associ√ęren de meeste coffeeshopklanten het woord "chai" tegenwoordig met een zoete, melkachtige en decadente drank.

Zal de chai latte populair blijven op menu's in een wereld waar gezondheid en welzijn een prioriteit zijn voor de consument? Dat valt nog maar te bezien. Hoe dan ook, de chai latte heeft een rijke geschiedenis en een smaak die vaak varieert van café tot café. Als je er nog geen hebt geprobeerd en nieuwsgierig bent naar de smaak, is het misschien tijd om je plaatselijke coffeeshop te bezoeken.

 

Recept

Chai tea latte slow methode


Ingredi√ęnten voor 1 glas

 • 2 tl zwarte thee
 • 1 peul kardemom gekneusd
 • 1/4 tl kaneel
 • 1 kruidnagel gekneusd
 • 1/4 tl gedroogde gember
 • 1 peperkorrel gekneusd
 • 1 kopje melk
 • Rietsuiker of honing
 • 1 theefilter

 

Zo maak je het


Verwarm de melk in een pannetje op een laag vuur.

Vijzel de specerijen kort, zodat de kruidnagel, de peper en de kardemom een beetje gekneusd zijn.

Doe de thee en de gekneusde specerijen in een theefilter.

Laat het filter ongeveer 5 minuten op een zacht vuur trekken in de melk.

Haal het filter uit het pannetje en giet de chai in een glas.

Serveer de chai met honing of rietsuiker.

 

Chai tea latte snelle methode


Ingredi√ęnten voor 1¬†glas

 • 1 zakje Chai thee bijv. van Zonnatura
 • 100 ml gekookt water
 • 250 ml melk
 • Rietsuiker of honing

 

Zo maak je het


Zet een hele sterkte thee van het gekookte water met het zakje chai thee. Laat dit gerust een minuut of 3 trekken.

Voeg honing of rietsuiker naar wens toe aan de chai.

Klop in de tussentijd de melk op in een melkopschuimer. Heb je die niet, dan kan je de melk ook gewoon verwarmen in de magnetron of in een pannetje. Zelf vind ik chai latte extra lekker met geschuimde melk.

Verwijder het theezakje uit het glas. Giet de hete melk op de thee en klaar is je chai latte.

Deze blog is geinspireerd door een stuk wat is geschreven door :

Het recept komt van :

De video komt Van het YouTube kanaal :


Oude post Nieuwe post