Verschillende soorten koffie deel 4

blogreeks afl.4

 

MOKKA

( recept staat onderaan de blog 😉 )

Koffie en chocolade hebben veel gemeen. Beide zijn afkomstig van planten die gedijen in tropische equatoriale landen, beide zijn gewild voor hun bonen en beide worden geroosterd om hun ware potentieel te ontsluiten.

Er is soms ook een overlap in smaak. Chocolade is een veel voorkomende proefnotitie die wordt gebruikt bij het praten over koffie. Daarom lijkt het normaal dat we chocolade en koffie zouden combineren om een ​​drankje te maken.

De meest bekende combinatie van de twee is de mokka. Ik sprak met barista's en café-eigenaren om meer te weten te komen over de mokka, hoe hij wordt gemaakt en hoe mensen denken dat hij kan evolueren. Lees verder voor meer informatie.

Ruwe chocolade snippers_mokka koffie_de lekkerste makka bij ggbarista

WAAR KOMT HET WOORD "MOKKA" VANDAAN?

 

Terwijl we tegenwoordig het woord "mokka" associëren met een drankje, komt het woord eigenlijk van een locatie: de stad al-Makha of Mocha, in Jemen.

Mocha is een kuststad en een handelshaven aan de Rode Zee. Het was de belangrijkste koffiemarkt ter wereld van de 15e tot het begin van de 18e eeuw. Gedurende deze periode werd arabica-koffie die op grote hoogte werd verbouwd in de bergachtige streken van centraal Jemen naar de haven vernoemd en verkocht als ‘mokka-koffie’.

Tegenwoordig hebben we mokka (of Arabische mokka) geïdentificeerd als een van de oudste variëteiten van de Coffea arabica-plant. Mokka-planten zijn klein met kleine bessen en bladeren en hebben een redelijk lage productiviteit. Hoewel niet alle Jemenitische koffie van de mokka-variëteit was, leidde verwarring en de naam van de haven ertoe dat het als zodanig werd geëtiketteerd.

Op dit moment beschreven koffiedrinkers over de hele wereld Jemenitische koffie als een aardse of chocoladeachtige smaak. Dit is echter ongeveer zo dicht als Jemen of de stad Mocha de moderne definitie van de mokka benadert.

Het is veel moeilijker om gezaghebbende informatie te vinden over de geschiedenis van de mokka-drank (of de caffe-mokka, om het de juiste naam te geven). Meestal gaat het echter terug tot het 18e-eeuwse Italië, waar een combinatie van espresso, melk en chocolademelk / cacao in een klein glas werd geserveerd.

Deze drank stond oorspronkelijk bekend als een bicerine of bavareisa. Pas in 1892 werd de caffe-mokka voor het eerst genoemd in een Betty Crocker-recept.

 

HOE MAAK JE EEN MOKKA?

 

Kaley Gann is de Retail Manager van twee Ceremony Coffee-cafés in Baltimore, Maryland. Ze definieert de mokka als "een drankje gemaakt met een dubbele shot espresso, chocolade (siroop, chocolademelk of krullen) en gestoomde melk".

Afhankelijk van de voorkeur van de klant en het café of de barista die het serveert, kan de drank worden geserveerd zoals hij is, of overgoten met een laagje cacaopoeder, slagroom, chocoladesiroop / -schaafsel of marshmallows.

Het soort chocolade dat wordt gebruikt, zal van café tot café verschillen. Coffeeshops kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om gesmolten chocolade te gebruiken in plaats van een poeder of een siroop, wat natuurlijk meer voorbereidingstijd vereist.

Kaley zegt: “Mocha's variëren van degenen die meer een chocoladestructuur hebben tot degenen die gemaakt zijn met pure chocoladesiroop. Bij Ceremony gebruiken we Monin omdat het een betrouwbare en gerenommeerde kwaliteit heeft en een breed klantenbestand aanspreekt. "

Edgars Kazlausks is een barista en koffiebranderij gevestigd in het VK. Hij zegt dat, hoewel de bereiding van café tot café kan verschillen, het belangrijk is dat de uiteindelijke drank goed uitgebalanceerd is.

Edgars zegt: “De beste manier om een ​​mokka te maken, is door chocolade te mengen met espresso en er vervolgens melk overheen te doen.

"Het draait allemaal om verhoudingen - als [de] verhoudingen afwijken, maakt het niet uit hoe goed de rest is."

Het mokka-recept van het Barista Institute voegt 20 ml chocoladesaus toe aan een kopje, gevolgd door een enkele shot espresso en gestoomde melk. Edgars raadt het gebruik van koffie met een middellange tot volle body, een middel tot een lage zuurgraad aan, terwijl Kasey de voorkeur geeft aan een espresso met een rijk, nootachtig en chocoladeachtig profiel - zoals een enkele koffie uit Midden- of Zuid-Amerika.

Ze voegt eraan toe: “Als de gebruikte chocolade helderder en levendiger is, denk ik dat er meer bewegingsruimte zou zijn met de espresso (misschien een helderdere single-origin, zoals een natuurlijke Ethiopiër). Het hangt allemaal af van de smaak van de chocolade. "

Tyler Smith is de eigenaar van Lucky's Coffee Roasters in Upland, Californië. Hij zegt: “De keuze voor espresso maakt het verschil in de wereld. Omdat we willen dat dit soort drank de chocoladesmaak accentueert in samenwerking met onze espresso, gebruiken we een medium gebrande Braziliaanse single-origin met een natuurlijk aroma en smaaktonen van chocolade en noten. "

Je kunt ook de smaak van een mokka variëren door het soort chocolade dat je gebruikt te veranderen. Hoewel mokka's vaak worden gemaakt met chocolade met een hoog cacaogehalte (de Franse producent van restaurantgids Michelin raadt ten minste 70% aan), hoeft dit niet het geval te zijn.

Mokka's kunnen worden gemaakt met witte chocolade (een witte mokka), of zelfs door witte en donkere chocolade te combineren (een "zebra" mokka).

Tyler vertelt me ​​dat veel variaties van de mokka worden wat hij beschouwt als "dessertdrankjes" wanneer ingrediënten zoals slagroom, chocoladeschilfers of chocoladesiroop worden toegevoegd.

vrouw drinkt koffie uit een ggbarista espressoapparaat

 

VOOR WIE IS MOKKA KOFFIE?

 

Kaley zegt: `` De mokka spreekt mensen aan die normaal gesproken niet van een sterke koffiesmaak houden, maar die zoeken naar bitterheid in evenwicht met zoetheid en een cafeïnekick.

"De mokka [kan vaak] een toegangsdrankje zijn naar meer op koffie gerichte drank. Dat gezegd hebbende, er is niets mis mee dat het geen gateway-drankje is. Koffie en chocolade vormen een heerlijke combinatie. "

Edgars beschrijft het echter als een ‘dromerskoffie’. Hij merkt op dat het "geweldig is als winterdrankje".

Op de vraag hoe het zou evolueren, zegt Edgars dat hij denkt dat er een kans is dat het "korter" kan worden.

'Ik zie het in populariteit toenemen [onder degenen van 25 jaar en ouder. Ik denk dat het [in toenemende mate] zal worden gezien als een energiebooster ... als dit het geval is, zal het volume afnemen en zoiets als een ‘mokka cortado’ worden. ''

Kaley merkt op dat de mokka een uitstekende basis is voor experimenten. “Ik hou van cafés die een creatieve, koffie-voorwaartse draai aan de mokka bieden, terwijl ze ook een [standaard] mokka aanbieden die mensen kennen en waar ze van houden.

“Ik zou graag meer creatieve mocha's zien. Een meer traditionele mokka-optie moet echter altijd op de menu's blijven staan, vooral voor cafés die al een tijdje bestaan.

"We moeten erkennen dat klanten op de lange termijn niet altijd openstaan ​​voor verandering, en sommigen vinden een meer gecompliceerde versie van hun favoriete drankje misschien intimiderend."

Het wordt aanbevolen dat klanten de ingrediënten die in een mokka worden gebruikt, controleren voordat ze er een kopen. Sommige verkocht door populaire coffeeshopketens bevatten meer dan 50 g suiker - dat is meer dan het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene.

De vraag naar dranken gemaakt met zowel koffie als chocolade zal waarschijnlijk niet snel afnemen. Ze zijn altijd populair geweest, en dit zal waarschijnlijk tot ver in de toekomst het geval zijn.

De mokka is een caféklassieker. De ingrediënten maken het een perfect platform voor barista's of zelfs thuisbrouwers om te experimenteren. Het is de afgelopen 200 jaar al verschillende keren geëvolueerd, sinds het voor het eerst werd gedronken als bicerine of bavareisa in Italië. Het zal interessant zijn om te zien wat de komende decennia ervoor in petto hebben en hoe het zich aanpast aan de moderne smaak en trends.

Recept

Mokka met versgezette filterkoffie

Dit heb je nodig om een mokka-koffiedrankje te maken met behulp van vers gezette koffie:

 • 240 ml vers gezette koffie (of oploskoffie)
 • 120 ml melk
 • 1 theelepel (15 g) cacaopoeder
 • 1 theelepel (15 g) warm water
 • Suiker (optioneel)
 • Slagroom en cacao (optioneel, om te garneren)

Om het zo authentiek mogelijk te maken, is het het beste om extra sterke, donker gebrande koffie te gebruiken. Je kunt ook oploskoffie gebruiken als je haast hebt, maar filterkoffie smaak veel beter.

 • De koffie wordt dubbel zo sterk als je ongeveer 4 theelepels (60 g) koffiepoeder toevoegt aan 175 ml water

Maak een chocoladesiroop met warm water en gezoet cacaopoeder, net zoals in een café. Combineer gelijke delen van beide en roer dit in een kleine kom door elkaar. Je hebt ongeveer 2 theelepels (30 g) voor één mokkadrankje nodig.

Voeg de koffie en de chocoladesiroop bij elkaar in je mok. Hoe meer koffie je gebruikt, hoe meer chocoladesiroop je waarschijnlijk nodig zult hebben. Maar laat wel wat ruimte over voor de melk!

Schuim een beetje melk op of verhit het op het fornuis of in de magnetron. Hoeveel? Nou, hoe groot is je mok? 90 tot 120 ml is meestal meer dan genoeg.

 • De melk moet zo tussen de 60 en 70°C zijn. Maak je hem nog heter, dan verbrandt de melk en verliest hij zijn smaak.

Vul je mok met de verwarmde melk. Als er schuim bij zit, houd dit dan apart met een lepel, zodat het als laatste bovenop de mokka komt.

 • Als je houdt van hele zoete mokka, voeg dan een theelepel suiker aan je drankje toe voordat je het schuim erop giet.

Voeg een dot slagroom toe, sprenkel er wat cacaopoeder op en genieten maar! Chocolade- of karamelsiroop of zelfs kaneel of rietsuiker is ook een heerlijke toevoeging.

 

Mokka met espresso

Dit heb je nodig om een mokka-koffiedrankje te maken met espresso:

 • Espressokoffie (standaard of cafeïnevrij)
 • 2 theelepels (30 g) heet water
 • 1 theelepel (15 g) ongezoet cacaopoeder
 • 1 theelepel (15 g) suiker
 • Een snufje zout
 • 120 ml melk (elke soort)
 • 1 theelepel siroop met smaak (optioneel)

Doe het hete water, het cacaopoeder, de suiker en het zout direct in je mok. Hiermee maak je de klassieke chocoladesmaak die je in de favoriete koffie hebt zitten. Dit is veel bevredigender dan gewoon een beetje kant-en-klare siroop in je koffie te gieten. Dat is voor kinderen.

Zet espressokoffie. Je hebt genoeg nodig om ongeveer de helft van je mok te vullen. Als je niet zoveel cafeïne wenst, kun je minder koffiebonen gebruiken of een combinatie maken met cafeïnevrije espresso.

Schuim 120 ml melk op. Als je een melkopschuimer hebt, natuurlijk. Als je die niet hebt, kun je de melk ook direct bij je espresso gieten en dit in de magnetron verwarmen of de melk op het fornuis verwarmen tot 70°C. Maar als je een espressomachine hebt, hebt je vast ook een melkopschuimer!

 • Het uiteinde van de opschuimer moet niet te ver op de bodem of juist aan de bovenrand van de melk komen. Je wilt niet te veel bubbels of lucht, maar ook geen verbrande, te hete melk. Het moet ongeveer 15 seconden duren. Heb je een thermometer, stop dan rond 70°C.
 • Is je mok net zo groot als die in Friends' Central Perk? Dan heb je eerder 160 ml nodig.

Voeg de opgeschuimde melk toe aan je chocoladesiroop. Houd een grote lepel tegen de rand, zodat je het schuim van de melk kunt tegenhouden. Dat moet bovenop komen, nadat de melk en de chocolade zijn vermengd.

 • Zodra alle melk in je mok zit, schep je het schuim netjes er bovenop. Dit is de spreekwoordelijke kers op de taart.

Voeg je espresso toe. Bam! Mokka gemaakt. Als je toevallig nog een lekker siroop hebt staan die je wilt toevoegen (misschien karamel of framboos), voeg die dan nu toe.

Garneer met slagroom en een snufje cacao. Je wilt niet dat het alleen maar goed smaakt, maar ook dat het er goed uitziet. Je kunt ook garneren met karamel, kaneel of rietsuiker. Of wat let je om gewoon gekleurde hagelslag en een kers te gebruiken. Nu hoef je hem alleen nog maar op te drinken!

 

Deze blog is geinspireerd door een stuk wat is geschreven door :

Het recept komt van :

De video komt Van het YouTube kanaal :


Oude post Nieuwe post