Verschillende soorten koffie deel 5

blogreeks afl.5

 

CAFFÈ MAROCCHINO

 

( recept staat onderaan de blog 😉 )

Het in lagen aanbrengen van koffiedranken kost meer tijd en precisie dan het maken van een normale drank op basis van espresso. Desondanks maakt hun unieke presentatie - aangezien de drankjes vaak in een glas worden geserveerd, waardoor de lagen zichtbaar zijn - ze vaak populair bij klanten.

Hoewel de meeste gelaagde dranken zorgvuldig bereide versies zijn van reeds bestaande dranken, kunnen sommige alleen worden gemaakt door de samenstellende ingrediënten in lagen te leggen. De caffé marocchino is zo'n voorbeeld.

De marocchino is een Italiaanse drank gemaakt door cacaopoeder, espresso en melk in een klein glas te leggen. De smaak doet denken aan andere dranken die vergelijkbare ingrediënten gebruiken, zoals mokka.

Lees verder voor meer informatie over de oorsprong van de marocchino, hoe deze is gemaakt en waar de naam vandaan komt.

WAAR KOMT DE CAFFÈ MAROCCHINO VANDAAN?

 

Terwijl de caffè marocchino werd uitgevonden in het midden van de 20e eeuw, genieten Italianen al eeuwenlang van koffiedranken die met dezelfde ingrediënten zijn gemaakt.

In de 18e eeuw ontstond de bavareisa: een drank gemaakt van dikke, geconcentreerde koffie, chocolade en melkroom, traditioneel geserveerd in een groot rond glas. In Turijn begon in de 19e eeuw een soortgelijke drank genaamd bicerin te verschijnen, in plaats daarvan gemaakt met espresso, melk en chocolademelk.

De caffè marocchino werd echter enige tijd later, na de Tweede Wereldoorlog, uitgevonden. De oorsprong van de marocchino, gemodelleerd naar bicerin, is terug te voeren tot de Bar Carpano in Alessandria, Piemonte, zo'n 90 kilometer ten zuidoosten van Turijn, de hoofdstad van de regio. 

Bar Carpano bevond zich dicht bij een fabriek die werd geëxploiteerd door het Italiaanse designerhoofddekselsmerk Borsalino. In die tijd nog steeds een bekend merk, waren de op maat gemaakte fedora's van Borsalino enkele van de meest gewilde hoeden ter wereld. 

Ze werden gepopulariseerd door Hollywoodsterren uit de jaren '40 en '50, zoals Humphrey Bogart, die Borsalino-fedora's onsterfelijk maakte toen hij er een droeg in de film Casablanca uit 1942.

Het woord "marocchino" is Italiaans voor "Marokkaans", wat verwijst naar waar Borsalino zijn leer vandaan haalde. Elke hoed had een bruine leren strook die een marocchino-strook werd genoemd. 

Terwijl arbeiders en kopers van Borsalino de Bar Carpano bezochten, creëerden barista's daar de marocchino en noemden het naar de leren strip in de hoed, waarvan de kleur sterk leek op de laag cacaopoeder in de drank. 

Francesco Masciullo was de Italiaanse Barista-kampioen van 2017 en een runner-up in 2019. Hij is ook de manager en hoofdbarista bij Ditta Artigianale, een keten van specialiteitencafés in Florence.

Hij vertelt me ​​dat de caffè marocchino te vinden is in coffeeshops in heel Italië. Hij zegt echter dat het, afhankelijk van de regio, een andere naam kan hebben en dat het essentieel is om erachter te komen wat die naam is voordat u er een bestelt.

"In het zuiden van Italië wordt het bijvoorbeeld [vaak] een espressino genoemd", legt hij uit. "Als je echter een espresso bestelt in het noorden, weten barista's niet waar je om vraagt."

HOE MAAK JE HET?

 

Presentatie en zorgvuldige voorbereiding zijn wat de marocchino onderscheidt van andere dranken gemaakt met chocolade en koffie.

De grootte is belangrijk, omdat het recept een shotglas van 60 ml vereist, vergelijkbaar met wat wordt gebruikt om een ​​espresso in vetro te maken, of espresso in een glas, volgens Francesco. 

Hij vertelt me ​​dat de traditionele caffè marocchino begint met een enkele espresso-opname als basis. Dit moet dan worden bedekt met een laag cacaopoeder, gevolgd door frosted melk of room, en dan nog een keer bestuiven van cacaopoeder.

De marocchino wordt over het algemeen zonder toegevoegde suiker geconsumeerd, maar dit kan afhankelijk zijn van het type en de smaak van het cacaopoeder dat wordt gebruikt.

Francesco zegt dat de hoeveelheid cacaopoeder en de consistentie van de melk of room aan de barista is, op voorwaarde dat het resultaat proportioneel in evenwicht is. Sommige recepten vragen ook om het gebruik van een kortere ristretto-opname voor een intensere koffiesmaak. 

Bovendien kan de laatste laag cacaopoeder ook worden verwisseld voor hazelnootcrème, gesmolten chocolade, chocoladeroom of zelfs Nutella. Het kan ook over de rand van het glas worden verspreid in plaats van er bovenop te worden gelaagd.

Hoewel hun ingrediënten vergelijkbaar kunnen zijn, is het belangrijk op te merken dat de marocchino en de mokka fundamenteel verschillende dranken zijn. De mokka is uitgevonden en gepopulariseerd enige tijd na de marocchino, en is veel groter van formaat.

De mokka bevat over het algemeen twee espresso-shots en gebruikt chocoladesiroop, chocolademelk of chocoladeschilfers (in plaats van cacaopoeder of een hazelnoot / chocoladeroom). Het gebruikt ook typisch gestoomde melk in plaats van berijpte melk of room.

Verschillende dingen onderscheiden de marocchino van andere dranken die worden gemaakt door koffie en chocolade te combineren. Het kleine volume en het gebruik van twee lagen chocoladepoeder geven het een dikke en unieke smaak die wordt gecombineerd met de intensiteit van espresso om het anders te maken dan mocha's of andere soortgelijke dranken.

De rijke, intense en zoete smaak van de marocchino is waarschijnlijk populair bij mensen die van dikke, romige en chocoladeachtige smaken houden. Voor deze consumenten zou de marocchino een geweldige nieuwe manier kunnen zijn om vast te houden aan oude smaken terwijl ze experimenteren met verschillende koffiesoorten voor espresso. De volgende keer dat u in een coffeeshop bent, waarom zou u dan niet kijken of ze er een kunnen aanbieden?

Recept

INGREDIËNTEN & BEREIDING

Deze blog is geinspireerd door een stuk wat is geschreven door :

fotos zijn gemaakt door :

  • diverse fotograven terug te vinden op unsplash

Video is gemaakt op YouTube door :

 

 


Oude post Nieuwe post