Verschillende soorten koffie deel 6

blogreeks afl.6

 

MATCHA LATTE

 

( recept staat onderaan de blog 😉 )

De matcha latte verscheen een paar jaar geleden voor het eerst op de menukaarten van coffeeshops en is in relatief korte tijd aanzienlijk in populariteit gestegen. Zijn kenmerkende groene kleur en unieke nootachtige, aardse en soms bittere smaak onderscheiden het van typische coffeeshopdranken.

De thee waarvan het is gemaakt - matcha - wordt al meer dan duizend jaar geconsumeerd. Volgens sommigen biedt het ook een aantal gezondheidsvoordelen voor degenen die het drinken. Maar hoe wordt het een latte - een drank die traditioneel met koffie wordt gemaakt?

Lees verder om te ontdekken wat een matcha latte is en hoe deze wordt gemaakt.

EEN MATCHA LATTE MAKEN

 

Een matcha latte bestaat uit matchapoeder (gemaakt van de fijngemalen bladeren van bepaalde groene theeplanten), water en melk. Als het matchapoeder ongezoet is, wordt de drank vaak gezoet met honing of siroop. Het type melk dat wordt gebruikt, hangt af van de voorkeur, net als de hoeveelheid gebruikte melk.

Hoe wordt het gemaakt? Eerst worden een paar lepels matcha met water gemengd om een ​​pasta te vormen. Vervolgens wordt gestoomde melk toegevoegd, zoals bij een normale latte, waardoor barista's latte art op de drank kunnen creëren. In feite wordt de sterk geconcentreerde matcha "pasta" gebruikt in plaats van espresso, maar verder zijn de ingrediënten hetzelfde.

Rob Good is eigenaar van Kudos Coffee, een coffeeshop in Hampshire, VK. Hij vertelt me ​​hoe hij en zijn team de drank bereiden. "We doen een lepel matcha in een kan met water, melk of een melkalternatief en mengen het met het stoompijpje", zegt Rob. “We ontdekten dat je met een garde nog steeds een paar kleine klontjes in de drank hebt. Door te stomen krijg je echter een mooie, gladde afwerking. Klanten gaven er de voorkeur aan toen we overstapten op deze methode. "

Thuis genieten van een matcha latte? Zorg er eerst voor dat je matcha geschikt is voor consumptie. Kwaliteitsmatcha heeft informatie over de oorsprong of producent. Zorg ervoor dat het vers is (matcha heeft een levensduur van zes maanden) en bewaar het in een blik om te voorkomen dat het te veel wordt blootgesteld aan hitte en lucht. Als de bladeren bruin zijn, geeft dit aan dat de matcha "oud" is. Hoewel het niet onveilig is om te drinken, zal de smaak niet zo levendig zijn als normaal.

 

Voor een portie voor één persoon heb je nodig:

 

15 g gefilterd water, gekookt tot ongeveer 90 ° C

5 g matcha poeder

250 g melk (of alternatief voor zuivelvrij)

Zoetstof, zoals honing of ahornsiroop (optioneel)

Een garde

Meng de matcha, het kokende water en de optionele zoetstof in een kan en roer goed door. Verwarm de melk tot hij stomen (let op de temperatuur als je een niet-zuivel alternatief gebruikt) en gebruik een garde om de melk op te schuimen. Giet de melk direct in de mok (latte art optioneel) en geniet ervan.

Sommige variaties zijn onder meer het serveren van de matcha latte met koude melk, op ijs of overgoten met gezoete slagroom om een “frappuccino” te vormen. Een beroemde variant van de drank, de ‘militaire latte’, werd gecreëerd door Hiroshi Sawada, de eerste Aziatische wereldkampioen barista op het wereldkampioenschap latte art. De militaire latte combineert matchapoeder met espresso, cacaopoeder en vanillesiroop.

Matcha latte in glas compositie opstelling  

WORDEN MATCHA LATTES MEER POPULAIR?

 

Het is moeilijk om informatie te vinden over hoeveel verkopen de matcha latte genereert voor coffeeshops. Een rapport van Zion Market Research voorspelt echter dat de wereldwijde matchamarkt tegen 2024 gewaardeerd zal worden op 4,83 miljard dollar.

Hetzelfde rapport geeft aan dat de verkoop van matcha naar verwachting zal stijgen in de VS, Europa en Azië. De populariteit zal naar verwachting laag blijven in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika, dankzij een gebrek aan bewustzijn bij de consument.

Matcha (en matcha lattes als resultaat) zag de afgelopen jaren een bijzondere stijging van de wereldwijde populariteit. In 2020 zag het echter een nieuwe golf met de opkomst van de geklopte of "dalgona" -koffie. Een matcha latte-achtige versie kan worden gemaakt met matchapoeder, eiwitten (of kikkererwtenwater) en een kleine hoeveelheid suiker.

Mede dankzij de gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met groene thee, lijkt matcha ook groei te ervaren als gevolg van de gerapporteerde gezondheidsvoordelen. Matcha heeft hetzelfde patroon gevolgd als andere dranken die consumenten associëren met gezondheid en welzijn, zoals kombucha. Rob bevestigt dit en zegt dat de verkoop van matcha latte "zeker stijgt".

"We zien een soortgelijk patroon [met matcha] als toen we kombucha binnenbrachten, wat het nu heel goed doet", zegt hij.

 

HOE VERSCHIL MATCHA VAN GROENE THEE?

 

Zowel matcha als traditionele groene thee zijn afkomstig van de plant Camellia sinensis en beide zijn groene thee. Groene theeplanten die voor matcha worden gebruikt, worden echter ongeveer een maand in de schaduw gekweekt voordat ze worden verwerkt. Dit verhoogt het gehalte aan chlorofyl in de bladeren, wat matcha zijn levendige groene kleur geeft. Eenmaal geoogst, worden de bladeren, of tencha, ontdaan van hun stengels en nerven en vermalen tot een fijn, zijdeachtig poeder.

Matcha is ook meer geconcentreerd dan traditionele groene thee en heeft een veel hoger cafeïnegehalte. Een standaard kopje matcha gemaakt met vier theelepels poeder bevat ongeveer 280 mg cafeïne, terwijl een kopje groene thee ongeveer 35 mg bevat - acht keer minder. Dit is de reden waarom matcha-poeder vaak in veel kleinere hoeveelheden wordt gebruikt en waarom matcha-dranken vaak in een lager volume worden geserveerd.

Omdat matcha rijk is aan antioxidanten, geloven veel mensen dat het hartaandoeningen, diabetes en kanker voorkomt en zelfs als dieethulpmiddel kan worden gebruikt. Dit was een groot deel van de recente wereldwijde groei. Rob zegt: "De gezondheidsvoordelen van matcha zijn verreweg de grootste reden waarom we zien dat mensen dit drankje bestellen."

Officiële informatie over de gezondheidsvoordelen van Matcha is, gezien de relatief recente stijging van de wereldwijde populariteit, echter moeilijk te vinden. Zorg ervoor dat je het etiket controleert of vraag een barista wanneer je een matchadrank koopt. Sommige populaire coffeeshopketens verkopen op matcha gebaseerde dranken die vrij veel suiker bevatten en misschien niet zo gezond zijn als je denkt.

Matcha latte in glas_4 glazen met matcha latte 

DE VERSCHILLENDE RANGEN VAN MATCHA

 

Niet alle matcha is gelijk gemaakt, en er zijn drie typische "kwaliteiten" van matcha waar mensen naar verwijzen. Tegenwoordig is de meeste verkochte matcha van "ceremoniële kwaliteit" - dit is de soort matcha die voor de meeste dranken wordt gebruikt.

Ceremoniële matcha is bedoeld om te worden geconsumeerd zoals het is, zonder toevoegingen. Het wordt bijna altijd met steen geslepen. Het is de duurste matcha-soort ($ 100 tot $ 140 per 100 g). Dit komt omdat het slijpen van bladeren met een steen tijdrovend en arbeidsintensief kan zijn.

Premium matcha is matcha van voedingskwaliteit die niet zo intens, bitter of zoet is als ceremoniële matcha. Het is iets goedkoper dan matcha van ceremoniële kwaliteit ($ 50 tot 80 per 100 g) en bevat jongere matchabladeren voor een frissere smaak.

Tenslotte heeft culinaire matcha een zeer intense en bittere smaak, en wordt meestal gebruikt om mee te bakken of koken. Het is de goedkoopste van de drie soorten ($ 15 tot 40 per 100 g). Hoewel ze in prijs variëren, is geen matcha van de ene soort 'beter' dan de andere - ze hebben allemaal gewoon verschillende toepassingen.

Voor westerse smaakpapillen kan matcha ongebruikelijk smaken. Omdat het een hoog gehalte aan chlorofyl en aminozuren bevat, heeft het een zeer hartige smaak (ook bekend als "umami"). Door melk of suiker toe te voegen, kan matcha echter veel zoeter worden. Bovendien hangt de kwaliteit en smaak van de drank af van de kwaliteit van de matcha die wordt gebruikt en hoe deze wordt bereid.

Zach Mangan is medeoprichter van het Japanse groene theebedrijf Kettl. Hij legt uit dat matcha een verworven smaak kan zijn, en zegt dat het er een is die niet geforceerd mag worden. "Je smaakpapillen zullen zich ontwikkelen", legt hij uit. "Maar het zou niet ellendig moeten zijn om te drinken."

Dus, wat heeft de toekomst in petto voor de matcha latte en matcha als geheel? "Ik weet niet zeker hoe populair de matcha latte zal zijn bij andere drankjes," vertelt Rob me. "Maar nu mensen zich meer bewust worden van het belang van hun dieet en voor hun lichaam zorgen, zie ik dit een vlucht nemen en al een tijdje op het menu staan."

Er is een groeiende consumentenfocus op gezondheid en welzijn, die zich uitstrekt tot het voedsel dat we eten en de dranken die we drinken. Naarmate we deze trend voortzetten, zou de matcha latte (en andere op matcha gebaseerde dranken) veel populairder kunnen worden op coffeeshopmenu's. Weet u niet zeker of u het wel of niet leuk zou vinden? U kunt het recept in dit artikel gebruiken om het thuis zelf uit te proberen.

matcha latte en cafe au lait compositie opstelling 

Recept

Deze heerlijke matcha drank is eenvoudig thuis te maken in slechts 5 minuten en 5 stappen.

Dieetwensen: glutenvrij, vegetarisch, vegan mogelijk
Moeilijheidsgraad: Makkelijk
Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten:

1 theelepel matcha poeder
100 ml water
150 ml melk of een melkvervanger
Optioneel: honing* of een andere zoetstof

Bereidingswijze

  • Kook het water en laat het 2 minuten afkoelen (te heet water kan de matcha bitter maken)
  • Giet een beetje water in een beker en voeg het matcha poeder toe.
  • Klop het met een bamboo whisk, garde of lepeltje tot een dikke massa en giet de rest van het water erbij.
  • Verwarm de (plantaardige) melk en klop het op met een melkopschuimer. Giet de melk bij het matcha drankje.
  • Je kunt eventueel naar smaak nog een lepeltje honing of andere zoetstof aan je latte toevoegen.

Deze blog is geinspireerd door een stuk wat is geschreven door :

Janice Chinna Kanniah

Het recept is van :

Holland & Barrett

De video is gemaakt op YouTube door :

How To Make Sushi


Oude post Nieuwe post