Verschillende soorten koffie deel 8

blogreeks afl.4 

 

Macchiato Coffee

 

( recept staat onderaan de blog 😉 )

‘Macchiato’ is een Italiaans woord dat zich losjes vertaalt naar ‘gemarkeerd’ - en wordt vaak gebruikt om de koffiedrank met dezelfde naam te beschrijven. Vraag de meeste fans van het drankje hoe ze het moeten maken, en ze zullen zeggen dat je wat melk aan een espresso-shot toevoegt. 

Hoewel dit klopt, wordt er geen universeel geaccepteerde hoeveelheid melk gebruikt, wat betekent dat als je een macchiato in verschillende cafés bestelt, je drastisch verschillende dranken kunt krijgen. Hier is waar de macchiato vandaan komt, hoe hij vandaag wordt geserveerd en hoe hij in de toekomst kan evolueren.

Latte Macchiato compositie opstelling Nathan Dumblao_001

Wie heeft de Macchiato uitgevonden en hoe wordt het gemaakt?

 

De macchiato is waarschijnlijk in de jaren tachtig in Italië gemaakt door barista's die een bestelling voor een gewone espresso wilden onderscheiden van een bestelling met wat melk. Een soortgelijke drank wordt in Portugal gedronken, een café pingado of koffie met een druppel melk. Het betekent dat het recept voor een macchiato afhangt van de verhouding tussen espresso en melk die wordt gebruikt - rekening houdend met het feit dat velen een cortado beschouwen als gelijke delen melk voor espresso en een piccolo latte als een espresso met melk en schuim. 

Andere drankjes hebben dezelfde naam als de macchiato, waardoor het een uitdaging is om het te onderscheiden. In Australië kun je bijvoorbeeld een lange macchiato bestellen, dat is twee espresso-shots en een scheutje melk. Je kunt ook een caramel macchiato bestellen bij Starbucks, een drankje dat in de jaren negentig is uitgevonden en bestaat uit gestoomde melk waaraan een beetje espresso is toegevoegd, overgoten met karamelsiroop of smaakstof. 

Voor een meer accurate moderne definitie van de drank, sprak ik met vier koffieprofessionals van over de hele wereld om hun mening over het onderwerp te krijgen.

 

De ideale Macchiato van iedereen is anders

 

Lauro Fioretti is hoofd Kennis en Opleiding bij Simonelli Group, een fabrikant van koffieapparatuur. Hij legt me uit dat er twee verschillende dranken bestaan: de macchiato en de espresso macchiato. De eerste wordt meestal geserveerd in een hoog glas en bestaat uit espresso, koude melk en hete melk die op elkaar zijn gelaagd. De espresso macchiato is kleiner en wordt geserveerd in een espressokopje. Deze beker is bijna tot de rand gevuld met een normale dosis espresso, waaraan gestoomde melk is toegevoegd om hem tot de rand te brengen.

Uit een gesprek met twee andere professionals bleek dat velen de macchiato maken met schuim in plaats van melk. Ollie Futcher, Head Roaster bij Saint Espresso in Londen, is van mening dat macchiato "een dubbele espresso is (tenzij anders aangegeven) met melkschuim dat er soepel overheen wordt geschept". Mikael Jasin, directeur van de So So Good Coffee Company in Jakarta, Indonesië, is het ermee eens dat een macchiato wordt gemaakt "met een volledige shot espresso en een klodder melkschuim."

Hoewel Lauro van mening is dat de basis van een espresso macchiato een shot espresso en een beetje melk moet bevatten, geeft hij toe dat sommige coffeeshops in Italië het aanpassen met latte art of andere swops maken. "Er zijn mensen die alleen schuim toevoegen bovenop de espresso, er zijn mensen die alleen warme melk toevoegen en mensen die alleen koude melk toevoegen." Ollie is het er echter mee eens dat de drank meestal op maat is, omdat hij zegt dat hij de klant vaak vraagt ​​of ze warme melk willen bijvullen.

Latte Macchiato, vastgehouden door vrouw _ compositie opstelling Nathan Dumblao_001 

Op wie heeft de macchiato beroep?

 

Of het nu gaat om melk of melkschuim, de macchiato is een drank die gedomineerd wordt door espresso. De traditionele espresso macchiato is populair in veel landen omdat hij niet zo sterk is als een espresso, maar niet zo verdund als een latte. Lauro zegt: "Het is een mooi compromis tussen deze twee dranken. Mensen die van iets zachter houden dan de espresso… gaan over het algemeen voor een espresso macchiato. Het kan een goed alternatief zijn voor de latte of cappuccino in de ochtend of middag ”. De Zwitserse Barista-kampioen André Eiermann van Victoria Arduino Australia 2017 is het ermee eens dat de drank past bij iemand die iets minder intens wil dan een espresso. Hij zegt: "Het is een harmonieuze melkdrank op basis van espresso voor espressoliefhebbers die op zoek zijn naar een vleugje extra zoetheid en romigheid van de melk." Ollie is het daarmee eens en stelt dat het 'een balans is tussen een klant die niet de volledige impact van espresso wil, maar graag de kracht van smaken in het kopje wil behouden. Het melkschuim geeft textuur aan de drank, zonder de espresso te veel te verdunnen. "

In een markt waar zuivelmelk uit de gratie raakt bij klanten, kan de espresso macchiato worden gezien als een gezondere optie, aangezien deze slechts een kleine hoeveelheid melk of melkschuim bevat - iets dat ook het calorieverbruik van de drank niet dramatisch zal verhogen. . André zegt dat het "caloriebewuste koffieconsumenten of liefhebbers van melkdranken aantrekt die niet veel melk willen drinken."

Lauro is het daarmee eens en zegt dat "we ook rekening moeten houden met het voedingsaspect van de drank ... [de [espresso macchiato ... zal veel minder calorieën toevoegen dan een latte of een cappuccino." Mikael voegt eraan toe dat dit ook de hoeveelheid suiker die aan de drank wordt toegevoegd, zou kunnen verminderen, omdat "het melkschuim er is om de koffie te zoeten zonder het gebruik van suiker, dus het wordt gezien als ... de gezondere optie."

 

Hoe zal de Macchiato zich in toekomst ontwikkelen?

 

De macchiato heeft voor sommige klanten een duidelijke aantrekkingskracht, ondanks dat het recept verschilt van coffeeshop tot coffeeshop. Ollie gelooft dat het dit zal blijven doen - en dat toekomstige versies van de drank minder melk zullen bevatten dan ooit, aangezien branders bonen gaan branden om een ​​meer gebalanceerde espresso te creëren die een breed publiek aanspreekt en die minder toevoegingen zoals melk en suiker nodig heeft. Hij legt uit dat "het moeilijk is om consequent een heerlijk smakende espresso te maken die een breed publiek zou aanspreken. Je hebt koffiebranders die verschillende resultaten proberen te bereiken, of dat nu donkerder branden is en de toegevoegde bitterheid opvangt met suiker / melk / zout, of je hebt koffiebranders die lichter en lichter duwen terwijl consumenten soortgelijke oplossingen proberen om het kopje in evenwicht te houden. Naarmate espresso steeds meer richting het bereiken van meer balans in het kopje en meer consistentie gaat, zie je misschien dat klanten een trend zien om minder melk te gebruiken. "

Lauro is van mening dat als bedrijven hun koffie gaan branden om de beste eigenschappen te benadrukken, ze dit niet hoeven te compenseren met melk. Hij waarschuwt echter dat dit een uitdaging kan zijn voor barista's, aangezien de espresso macchiato "moeilijk in balans te brengen is, aangezien er in het begin een uitgebalanceerde espressokop voor nodig is, aangezien je geen enkel defect met de melk kunt bedekken".

André gelooft ook dat het succes van de drank kan worden beïnvloed door wie hem maakt, aangezien “de espresso-opname altijd perfect moet zijn. Je kunt een slecht geëxtraheerde espresso niet verbergen in een macchiato. Ik hou persoonlijk van deze uitdaging voor barista's om hun beste vaardigheden te laten zien ”.

Of het nu op schuimbasis is of melk bevat, de macchiato is ongetwijfeld de op koffie gebaseerde drank die de minste hoeveelheid melk bevat. Hoewel dit in het verleden misschien een deel van de aantrekkingskracht was, kan een stijging van de kwaliteit van gebrande bonen betekenen dat toekomstige espresso's helemaal geen melk nodig hebben. Dit hangt echter van veel factoren af, waaronder de lokale marktvraag en de vaardigheden van de barista's in kwestie.

 

Recept

 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 55 ml espresso
  • Melk en melkschuim
  • 15 ml gearomatiseerde siroop van 40 ml Baileys

 

Bereiding

  • Latte macchiato is gebaseerd op de espresso, die ongeveer 1/4 van het latte macchiato-glas vult. Het resterende 3/4 deel bestaat uit warme melk en melkschuim. Omdat melk zwaarder dan koffie is, drijft de espresso boven de melk.
  • Voeg een beetje gearomatiseerde siroop van Baileys toe aan het latte macchiato-glas, voor de smaak.

 

Bereid een latte macchiato.

Serveersuggestie

 

  • Latte macchiato-glas, servet, lange lepel, suiker

 

Deze blog is geinspireerd door een stuk wat is geschreven door :

Het recept komt van :

De video komt Van het YouTube kanaal :


Oude post Nieuwe post