Verschillende soorten koffie deel 9

Spanish Latte

 

Ga een coffeeshop binnen en bestel een Spaanse latte, en je krijgt waarschijnlijk een drankje op basis van espresso gemaakt met melk en gecondenseerde melk. Als je echter andere coffeeshops over de hele wereld bezoekt, moet je misschien om een ​​Vietnamese koffie of Café Bombón vragen om dezelfde drank te krijgen - of iets dergelijks.

 

Misschien vind je dit ook leuk Pumkin Spice Latte?

 

Dus, wat is een Spaanse Latte precies en hoe verschilt deze van andere dranken? Dit is wat er meestal bij het maken van een koffie komt kijken, wat het populair maakt op bepaalde markten en welke plaats het heeft op menu's van speciale coffeeshops over de hele wereld.

foto credit : Florian Wehde 

 

WAAR KOMT HET VANDAAN?

 

Om een ​​beter idee te krijgen van wat de Spaanse Latte is en waarom het op zoveel andere drankjes lijkt, heb ik contact opgenomen met vier koffieprofessionals in Saoedi-Arabië, waar het drankje momenteel een hoofdbestanddeel van een coffeeshop is.

Ik sprak met Osamah Al-Awwam, de eigenaar van The Roasting House in Riyadh en Manuel Torres, Head Roaster bij Brew92 in Jeddah. Ik sprak ook met Maria Pavani, Ally Coffee's vertegenwoordiger in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en eigenaar van Tres Marias Coffee Company, die momenteel gevestigd is in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Ten slotte sprak ik met Faisal Alhamrani, de eigenaar van Kōhī Coffee Roasters, die later in 2020 open zal gaan.

Hoewel er weinig bekend is over waar de Spaanse latte vandaan kwam of wie het heeft uitgevonden, zijn Faisal en Osamah het erover eens dat het een variatie is op de Vietnamese koffie. Faisal zegt: "Een Spaanse Latte kan naar mijn mening het beste worden omschreven als een minder compacte versie van Vietnamese koffie", terwijl Osamah zegt dat "Spaanse Latte een draai is aan de Vietnamese koffie ... Barista's maken een show door twee hete espresso in te schenken. shots over een kopje verse melk, ijsblokjes en een basis van gecondenseerde melk, waardoor een kopje ontstaat met lagen van verschillende kleuren en smaken. "

De Vietnamese koffie (of ca phe sua da in zijn geboorteland) wordt meestal geserveerd in een kort, helder glas en bestaat uit gecondenseerde melk met een laagje hete, donker gebrande espresso die vaak Robusta-koffie is. Men denkt dat het is uitgevonden omdat Vietnam geen land was waar melk werd gedronken, waardoor gecondenseerde melk gemakkelijker verkrijgbaar was. De Vietnamese koffie lijkt op Café Bombón, een drankje waarvan wordt gezegd dat het afkomstig is uit Madrid, Spanje, en dat een espresso-shot bevat met daarop gecondenseerde melk. Het lijkt ook op de El Pecado uit Cuba, een espresso-shot met daarop gecondenseerde melk, gestoomde koffiemelk en schuim.

Een opmerkelijk verschil tussen de Spaanse latte en andere versies van de drank is dat het warm of koud kan worden geserveerd, waardoor het een verfrissende optie is. Faisal zegt: “Vietnamese koffie gebruikt meestal minder gecondenseerde melk en alleen ... een rechte shot koffie. In onze Spaanse latte gebruiken we een beetje melk, een beetje gecondenseerde melk, en de nieuwe trend is het gebruik van speciale koffie, dus het is een beetje aan de chiquere kant - hoewel het erg lijkt op een Vietnamese koffie. "

De Spaanse latte zou de perfecte aanvulling kunnen zijn op uw coffeeshopmenu, op voorwaarde dat u weet hoe het moet worden bereid. Voor Manuel betekent dit beginnen met een goede groene koffie (hij gebruikt een Colombiaanse, natuurlijk gewassen melange), een specifiek profiel voor de drank creëren, de koffie niet te lang roosteren en vertrouwen op een goed recept en hoogwaardige ingrediënten.

Maak gebruik van de bovenstaande richtlijnen om uw eigen kijk op de Spaanse latte te creëren en u zult zeker een aanbod creëren dat het hele jaar door populair is op uw coffeeshopmenu.

 

WAAR IS HET POPULAIR?

 

De Spaanse Latte is populair in Saoedi-Arabië. Volgens Foodex Saudi, een internationale vakbeurs gewijd aan de lokale voedsel- en drankenindustrie, werd de warme drankensector van het land in 2017 geschat op 2723,1 miljoen dollar, dankzij de groeiende koffiecultuur van het land en de toegenomen consumptie door de jonge bevolking.

Hoewel koffie relatief duur is voor Saoedi-Arabieren, worden er nog steeds coffeeshops geopend om aan de groeiende vraag te voldoen, waardoor westerse outlets ontstaan ​​waar jonge Saoedi's samen kunnen komen en een praatje kunnen maken. Deze generatie koffieconsumenten geeft de voorkeur aan dranken op basis van koffie met melk en siroop. Als een land met hoge dagelijkse temperaturen, is de Spaanse Latte een natuurlijke match, en Osamah zegt dat het een drankje is dat is "aangepast aan het warme weer in het Midden-Oosten door simpelweg ijs toe te voegen".

Voor Maria is de Spaanse Latte de perfecte manier om Saoedi-Arabieren kennis te laten maken met speciale koffie. Ze zegt: "Ik denk dat het de gemeenschap van [de speciale koffie] helpt om mensen te bereiken die niet zo van espresso en zwarte koffie houden, vooral in een regio waar ze een speciale smaak hebben voor zoete [drankjes]." Ze voegt eraan toe dat dit het geheime wapen is dat op lokale menu's wordt geplaatst en ervoor kan zorgen dat coffeeshops succesvol blijven door de vraag naar speciale koffie te creëren.

Hoewel er geen officiële cijfers zijn, schat Maria dat Spaanse Lattes goed zijn voor ongeveer de helft van alle verkopen in coffeeshops in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze voegt eraan toe dat zelfs als coffeeshops geen Spaanse Lattes aanbieden, sommigen hun eigen versie ervan aanbieden met honing of andere siropen. Dit komt omdat zoete dranken populair zijn en traditionele producten zoals koffie met melk of espresso niet altijd populair zijn.

Shot espresso in een klein espresso glas_espresso machine

foto credit : Rene Porter

 

HEEFT HET EEN PLAATS IN SPECIALE KOFFIE?

 

De Spaanse latte heeft een aanzienlijk effect gehad op de Saoedi-Arabische markt en heeft de weg geëffend voor speciale koffie en coffeeshops om lokaal aanwezig te zijn. Dit kan zijn omdat de Spaanse Latte vertrouwt op kwaliteitskoffie als een belangrijk ingrediënt. Osamah zegt: "De overgrote meerderheid van de cafés kiest ervoor om [Spaanse Lattes] te maken met speciale koffiebonen, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan ... een grotere vraag [naar] speciale koffie en de bijbehorende brouwgereedschappen door bestaande of nieuwe cafés".

Hij voegt eraan toe dat het betreden van de coffeeshopmarkt hierdoor als gemakkelijker wordt gezien dan in vergelijking met andere industrieën. Bovendien heeft de resulterende instroom van speciale koffiedranken op menu's de vraag naar derde golfcafés vergemakkelijkt om meer unieke drankselecties aan te bieden.

Maria zegt dat hierdoor het openen van een coffeeshop of het worden van een barista als trendy begint te worden gezien, en iets waar iedereen zich mee wil bemoeien. Manuel bevestigt dit door te zeggen: "De derde golf [van koffie] brengt [ in] deze nieuwe drankjes. Het spreekt jongere mensen aan die nog nooit koffie hebben gedronken ... het is goed voor het bedrijfsleven - Een nieuwe, ontspannen en ontspannen manier om koffie te benaderen ”.

De Spaanse latte zou mogelijk een populaire toevoeging kunnen zijn op menu's van coffeeshops buiten Saudi-Arabië, dankzij de verfrissende eigenschappen en het feit dat het aantrekkelijk is voor de smaakpapillen van jongere klanten. De kwaliteit van de gebruikte koffie kan echter bepalen hoe populair deze wordt. Manuel zegt: "Het is erg belangrijk om de juiste bonen te kiezen ... Als je echt goede koffie hebt, zal het drankje echt goed smaken."

Maria zegt dat de groei van de vraag naar speciale koffie ook een positieve invloed kan hebben op de hele koffietoeleveringsketen, aangezien elke schakel aan de andere is gerelateerd. Ze legt uit: "Als coffeeshops meer vraag hebben naar speciale koffie, is er meer vraag naar gebrande koffie, wat betekent dat er meer vraag is naar groene koffie - het helpt de hele keten."

De Spaanse latte zou de perfecte aanvulling kunnen zijn op uw coffeeshopmenu, op voorwaarde dat u weet hoe het moet worden bereid. Voor Manuel betekent dit beginnen met een goede groene koffie (hij gebruikt een Colombiaanse, natuurlijk gewassen melange), een specifiek profiel voor de drank creëren, de koffie niet te lang roosteren en vertrouwen op een goed recept en hoogwaardige ingrediënten.

 

Maak gebruik van de bovenstaande richtlijnen om uw eigen kijk op de Spaanse latte te creëren en u zult zeker een aanbod creëren dat het hele jaar door populair is op uw coffeeshopmenu.

 

Recept

 

Ik begon zonder metingen voor mijn latte en ik speelde een beetje met de ratio totdat ik op degene belandde die je hieronder ziet.

Ingredienten

  • 2 espresso-opnamen
  • 1 oz gezoete gecondenseerde melk
  • 5-6 oz gestoomde melk met textuur

 

Alles samenvoegen

 

Met een warme latte cup voeg ik de gezoete gecondenseerde melk toe. Ik verwarm de melk niet omdat ik niet heb gemerkt dat het de moeite waard is om zo'n kleine hoeveelheid op te warmen.

Ik trek de espresso-shots direct over de melk in de latte-beker. Ik roer het snel, maar dat is optioneel, want als je de getextureerde melk er bovenop toevoegt, wordt alles toch gemengd.

Structureer de melk zoals je normaal zou doen voor een latte, of verwarm gewoon melk en giet het over de koffie en gecondenseerde melk.

Opmerking: je hebt misschien een beetje meer of minder melk nodig, afhankelijk van de grootte van je kopje latte, dat wil zeggen of je een specifiek kopje of alleen een cappuccino, een mok of een avocadoshell gebruikt ...

Iced Spanish Latte_Unsplash_Fotograaf Jorik Blom 

foto credit : Jorik Blom

 

De Iced Spanish Latte

 

Aangezien het eindelijk zomer en erg warm is in Seattle, waar ik woon, moet ik er rekening mee houden dat dit drankje geweldig ijskoud werkt.

Met dezelfde ingrediënten wissel ik de volgorde graag een beetje. Ik voeg het ijs toe en dan de koffie er bovenop (zorg ervoor dat je de hete koffie niet op het koude glas giet, want dan kan het versplinteren).

Bij deze stap voeg ik graag de gecondenseerde melk toe, omdat ik altijd dol ben op de manier waarop de gecondenseerde melk zich mengt met de koffie. Dan maak ik het gewoon af met koude melk (ik zie niet echt een punt om de melk te structureren als je het ijskoud drinkt).

 

Deze blog is geinspireerd door een stuk wat is geschreven door :

Het recept komt van :

 


Oude post Nieuwe post